Peste șase mii de oameni au fost arestați în urma protestelor din Belarus. Unii au fost luați pe sus chiar în fața blocurilor în care locuiesc
Embed:
Peste șase mii de oameni au fost arestați în urma protestelor din Belarus. Unii au fost luați pe sus chiar în fața blocurilor în care locuiesc

Peste 6000 de oameni au fost arestați în ultimele zile în Belarus, în urma protestelor violente față de rezultatele alegerilor prezidențiale de duminică. Lideri de opoziție au fost închiși sau forțați să părăsească țara, iar oameni simpli au fost reținuți chiar și în afara manifestațiilor. Ei au fost opriți în trafic sau au fost luați pe sus din fața blocurilor în care locuiesc. Între timp, președintele Aleksandr Lukașenko spune că infractorii sau persoanele neangajate în câmpul muncii ar fi de vină pentru protestele violente.

”Nucleul acestor așa-ziși protestatari este reprezentat de oameni cu trecut infracțional și care nu au un loc de muncă. Ei se plimbă pe străzi și pe bulevarde. Din acest motiv, îi îndemn, cu binișorul, pe cei fără un loc de muncă, să se angajeze.”

După trei zile de violențe, pe străzi au ieșit și femeile. Îmbrăcate în alb, ele au cerut eliberarea protestatarilor reținuți.

Acestea au făcut un lanț uman de câțiva kilometri. Mai mulți trecători le-au adus apă și mâncare. O moldoveancă, aflată la tratament la Minsk, povestește că, deși autoritățile din Belarus încearcă să păteze imaginea protestarilor, numindu-i drogați și alcoolici, realitatea de pe străzi e alta.

”Oameni ies în haine albe cu flori, în special femeile. Asta simbolizează ca ceva curat, dreptul la informație și drept la opinie personală pentru fiecare persoană.”

Iulia Iațco spune că, după trei zile în care capitala Belarusului nu a avut acces la internet, astăzi, acesta a reapărut.

”Noi nu am avut internet de loc trei zile, duminică, luni și marți. Era complicat și pentru familia mea pentru că mama trăiește în Moldova. Ieri a fost pornit, ieri dimineața s-a pornit internet. Suntem în siguranță și asta este deja bine.”

Între timp, câteva sute de persoane au mers în fața unui centru de detenție din Minsk pentru a afla despre soarta rudelor reținute de forțele de ordine.

”Jigodii corupte, copiii voștri nu vă vor ierta!”

Totodată, mai mulți angajați ai structurilor de forță demisionează și chiar aruncă uniformele la gunoi.

”Frăția militară a trupelor cu destinație specială din Belarus nu mai există!”

Între timp, apar tot mai multe dovezi că Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Lukașenko, a luat mult mai multe voturi decât cele zece la sută, anunțate după alegerile de duminică. La o secție de votare din orașul Molodechno, aceasta a acumulat cu peste 100 de voturi mai mult decât Lucașenko. Șeful comisiei a declarat că este gata să-și dea demisia, dar nu va tolera frauda. Iar muncitorii de la o uzină din Belarus au declarat că 80 la sută dintre ei au votat nu pentru Lukașenko, ci pentru Tihanovskaia.

”Cine a votat pentru Tihanovskaia, să se ridice în picioare!”

Situația din Belarus stârnește îngrijorări în comunitatea internațională. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a programat pentru mâine o reuniune extraordinară în format de videoconferință a miniștrilor de Externe din statele Uniunii Europene. Comunitatea europeană ar putea impune sancțiuni regimului de la Minsk în urma acestei întrevederi. Iar secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că ar putea urma măsuri punitive pentru violența împotriva protestatarilor. Printre sancțiuni s-ar regăsi și oprirea livrărilor de petrol către Belarus.

”Ne dorim un rezultat bun pentru poporul Belarus și vom lua măsuri în acest sens.”

Protestele violente au început după prezidențialele de duminică, unde Alexandr Lukașenko a fost desemnat învingător. Acesta a obținut 80 de procente din totalul sufragiilor, în timp ce principala sa oponentă, Svetlana Tihanovskaia, fostă profesoară de engleză, a luat aproape 10 procente din voturi. La scurt timp după închiderea secțiilor de votare, Tihanovskaia a fugit în Lituania, unde a făcut apel de a renunța la protestele din Belarus.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.