Peștele de la cap se strică. Depuații moldoveni, nevaccinați și fără mască la ședința Parlamentului
Embed:
Peștele de la cap se strică. Depuații moldoveni, nevaccinați și fără mască la ședința Parlamentului

Legea e lege, dar nu și pentru deputați sau membri ai Guvernului. Mulți dintre ei nu poartă masca de protecție în spații publice închise, deși o decizie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică îi obligă să facă acest lucru. Contactat de echipa noastră, ofițerul de presă al IGP a precizat că aceștia nu vor fi sancționați, întrucât nu au încălcat nimic.

La ședința de joi a Parlamentului au putut fi observați deputați din toate cele trei fracțiuni fără mască de protecție. Cei mai mulți au fost de la Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Este vorba de Vladimir Voronin, Elena Bodnarenco, Oleg Reidman, Vasile Bolea, Ivanna Koksal și Petru Burduja. Au ignorat decizia CNESP și trei deputați de la Partidul Acțiune și Solidaritate - Dumitru Alaiba, Olesea Stamate și Radu Marian. De la Partidul Șor a călcat pe picior greșit Marina Tauber. Fără mască a ieșit la tribuna Parlamentului și vicepremierul Andrei Spînu.
Restricțiile sanitare sunt ignorate chiar și de cei care le elaborează. Prim-ministrul Natalia Gavrilița, care este și președintele CNESP, a purtat mască la ședința Guvernului de miercuri, dar a scos-o în timpul declarațiilor de presă. I-a mers pe urme și viceprim-ministrul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu. Consilierul prim-ministrului, Anastasia Taburceanu, ne-a spus însă că premierul nu a admis nicio încălcare.

'' Este o interpretare eronată a deciziei CNESP. Doamna prim-ministru nu a încălcat nicio prevedere a acestei decizii. Ea se afla într-un spațiu sigur, la o distanță sigură de colegul dumneaei din Executiv și de reporterii care erau acolo, de aceea, a fost sigura să-și scoată masca. ''

Referitor la Iurie Țurcanu, serviciul de presă al Guvernului ne-a spus că, cel mai probabil, Țurcanu și-a scos masca pentru a fi auzit mai bine.
Decizia CNESP din data de 22 septembrie stabilește însă negru pe alb că purtarea măștilor de protecție este obligatorie în toate spațiile publice închise. Același document prevede că angajatorii se vor asigura că, atât în instituțiile de stat, cât și în cele private, toți angajații poartă mască.

Am încercat să aflăm dacă membrii Guvernului și deputații care nu au purtat mască vor fi sancționați, așa cum se întâmplă în cazul oamenilor de rând care încalcă normele sanitare. Întâmplător sau nu, dar răspunsul ofițerului de presă al Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco, este asemănător cu cel al consilierului premierului. Potrivit IGP, este o interpretare a deciziilor CNESP, iar Gavrilița și Țurcanu nu au încălcat nimic, deoarece a fost spațiu și distanța necesară. Cât despre deputați, IGP spune că respectarea restricțiilor de către deputați trebuie asigurată de către agajator.
Inspectoratul General al Poliției a anunțat miercuri că, de la începutul lunii octombrie, 800 de oameni au fost sancționați pentru nerespectarea regulilor epidemiologice.
Unii demnitari de stat nu pot fi un exemplu pentru cetățeni nici la capitolul vaccinare. În teatre, cinematografe și restaurante nu este permis accesul fără certificat COVID, în Parlament însă, accesul este liber pentru toți deputații.

'' Să nu creadă cineva că eu am uitat. De data trecută, când am avut 84 de deputati vaccinati, astazi avem abia 86, tocmai doi pe săptămâna. Campionii rămân aceeași.''

Cei mai mulți deputați nevaccinați sunt de la Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, nouă la număr. În Partidul Șor sunt trei parlamentari care nu s-au imunizat, iar la PAS - doi.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.