Petru Bogatu condus pe ultimul drum
Embed:
Petru Bogatu condus pe ultimul drum

Regretatul jurnalist Petru Bogatu a fost condus astăzi pe ultimul drum. Maestrul a fost înmormântat la cimitirul "Sfântul Lazăr" din Capitală, iar la ceremonie au participat doar membrii familiei. Colegii de breaslă ai ziaristului spun că pierderea lui a lăsat un gol irecuperabil în jurnalismul și cultura țării noastre.

"Mă miram întotdeauna și de convingerile lui, într-un fel, pentru că, mei, uneori, mi se părea că nu cadrau cu spiritul lui critic, inteligent. De obicei, intelectualii sunt mai depărtați de biserică, de Dumnezeu, el era foarte apropiat."

Nicolae Negru își amintește că l-a văzut pentru prima dată pe jurnalistul Petru Bogatu la televiziunea publică, unde avea o emisiune de analiză. Atunci, el comenta Revoluția Română.

"M-a frapat profunzimea, cunoștințele, pregătirea pe care o avea el cu ceea ce se întâmplă în România. Se vedea că este informat mai mult decât eram informat și mulți alți cetățeni."

Potrivit lui Nicolae Negru, Petru Bogatu a plecat ulterior de la televiziunea publică pentru că nu a vrut să renunțe la convingerile sale.

"L-au alungat de la televiziunea publică, s-a schimbat puterea și prin 93, 94, dacă nu mă greșesc, desigur, el nu convenea autorităților. Ar fi vrut cineva ca el să spună ceea ce doresc ei, adică să slujească puterea, dar el nu a vrut să facă lucrul acesta și desigur că a plecat de acolo."

Negru mai afirmă că pierderea jurnalistului Petru Bogatu este irecuperabilă.

"El a fost un om aparte, special. Nu văd cine l-ar înlocui. A ocupat un loc al lui și plecarea lui lasă gol acel loc pe care l-a ocupat el. Nu știu cine va scrie ca el. Este, cred eu, imposibil să fie un alt Petru Bogatu."

Iar jurnalistul Nicolae Federiuc l-a cunoscut pe Petru Bogatu în redacția ziarului "Flux".

"El a fost omul care a însumat niște calități pe care rareori le însumează un singur om. El a fost un erudit, un intelectual desăvârșit și a fost și un maestru al scrisului, ceea ce, repet, este foarte greu să găsești la un singur om. Noi am rămas mai săraci din punct de vedere al profunzimii, al competenței și al felului individual de a fi al omului."

De-a lungul carierei sale, Petru Bogatu a contribuit și la formarea tinerilor jurnaliști. Ziaristul a predat jurnalismul de agenție și de investigație la Universitatea de Stat din Moldova.

"Am certitudinea că, atunci când dădea articolele, Petru Bogatu îl avea în față pe cititorul concret, îi simțea prezența, îi citea gândurile și așteptările și se apropia de cititor prin cuvântul său, care era mai mult decât cuvânt, dar și un suport de cunoștințe, de informații."

Vestea trecerii în neființă a jurnalistului Petru Bogatu l-a întristat și pe ambasadorul României la Chișinău. Într-o postare pe Facebook, Daniel Ioniță a scris că Petru Bogau s-a evidențiat printr-un avis de profesionalism și o gândire critică. De asemenea, ambasadorul României a punctat că Bogatu a fost un adevărat patriot, iar asta s-a văzut prin nenumăratele analize politice și poziția fermă care a avut-o.

Petru Bogatu s-a născut în satul Sucleia din stânga Nistrului. Bunelul său, Efrim, a fost împușcat la Nistru de grănicerii sovietici în tentativa de a se refugia în Basarabia, în perioada în care era parte a României. O perioadă, Petru Bogatu nu s-a putut întoarce în localitatea de baștină, pentru că avea interdicție de a merge acolo. Maestrul a fost distins cu Ordinul Republicii și Ordinul "Meritul Cultural" - în grad de Comandor în România. Ziaristul a mai fost eseist, autorul a patru cărți, inclusiv a unui roman polițist, un volum de proză și publicistică, precum și un manual de jurnalism pentru școala superioară. A murit la vârsta de 68 de ani, fiind răpus de o boală incurabilă, la un spital din Capitală, unde fusese internat recent.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.