Piață modernă la Rîșcani. Fermierii din Nord vor beneficia de condiții europene
Embed:
Piață modernă la Rîșcani. Fermierii din Nord vor beneficia de condiții europene

O piață agricolă modernă dotată cu magazine, frigidere, hală de sortare și ambalare va fi deschisă, în scurt timp, în Râșcani. Astfel oamenii își vor putea vinde fructele și legumele în condiții europene. Mai mult, cumpărătorii veniți din străinătate se vor putea caza într-un  mic hotel construit în apropiere.

Gheorghe Darii din satul Boroșeni produce legume pentru piața autohtonă de mai bine de 25 de ani. Fermierul spune că nu dispune de frigidere, hală de sortare și ambalare, iar deseori este nevoit să-și vândă marfa chiar din câmp, la un preț mic.

"Cu realizarea nu stăm bine. Trebuie să fugim la Chișinău, vindem, sau nu vindem venim producția o aducem înapoi. Ce nu realizăm trebuie să aruncăm. Acestea sunt pierderi mari pentru noi", a spus fermierul Gheorghe Darii.

Legumicultorul este convins că doar prin intermediul proiectelor de acest fel fermierii mici și cei mijlocii vor avea șanse să ajungă pe piețele din UE.

"Noi putem face produse de calitate, doar necesită să-l sortăm, să-l ambalăm și vom putea ieși chiar și pe piața Uniunii Europene", a zis fermierul Gheorghe Darii.

Proiectul este susținut și de alți producători de fructe și legume din regiune.

Piața va fi amplasată pe o suprafață de trei hectare. Ea va dispune de un frigider cu o capacitate de o mie de tone, hală de ambalare și sortare a producției. Lucrările de construcție vor începe în mai puțin de o lună și vor dura aproximativ doi ani.

"Vom avea și un terminal vamal din care va fi posibil să aranjăm treaba cu actele vamale pentru exportul producției", a afirmat președintele raionului Rîșcani, Iurie Urzică.

Valoarea totală a proiectului este de 38 de milioane de lei. O parte din bani va fi oferită din fondurile Consiliului Raional Râșcani, iar ceilalți bani au fost alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.