Platforma DA îndeamnă Guvernul să participe de URGENȚĂ la negocierile între Moldovagaz și Gazprom
Embed:
Platforma DA îndeamnă Guvernul să participe de URGENȚĂ la negocierile între Moldovagaz și Gazprom

Platforma DA îndeamnă Guvernul să participe de urgență la negocierile dintre Moldovagaz și Gazprom privind prelungirea actualului contract de livrare a gazelor naturale, care expiră la sfârșitul acestei luni.
Potrivit formațiunii, în caz contrar, am putea avea cele mai mari scumpiri din ultimii zece ani.
Platforma DA susține că guvernarea este obligată să asiste la discuții, deoarece 35 de procente din acțiunile Moldovagaz aparțin statului.

"Nu am mare încredere în capacitatea și buna credință a Moldovagaz, ei sunt dependenți de Gazprom, dat fiind faptul că 51 la sută din Moldovagaz aparține concernului rus. Mare inițiativă nu văd acolo de aceea insistăm asupra implicării nemijlocite a Guvernului. Credeți că Guvernul ar fi putut obține un tarif mai mic? Consider că ar trebui să încerce cel puțin. Guvernul are argumente economice".

Și socialiștii au criticat anterior Guvernul pentru faptul că nu participă la negocieri. Aceștia au spus că în ultimii 20 de ani nicio guvernare nu a ignorat discuțiile privind prețurile gazelor, ceea ce a permis negocierea unor contracte mai rentabile.

Recent, șeful statului a dat de înțeles că autoritățile ar trebui să aștepte rezultatul negocierilor între Moldovagaz și Gazprom.


"Sunt relații comerciale, contractuale între două instituții și așteptăm să vedem care este aranjamentul pe care îl va obține Moldovagaz. Există un preț de piață, există o formulă care este stabilită deja și prețul depinde de prețul la nivel internațional. Eu nu răspund pentru Guvern, categoric, se implică sau nu se implică, eu vă spun cum stau lucrurile după lege".


De cealaltă parte, vicepremierul Andrei Spînu a declarat săptămâna trecută că Executivul urmărește negocierile și ar putea interveni în perioada următoare. Acesta a mai precizat că, în cazul unor majorări a tarifelor, Guvernul se va gândi la un suport pentru cetățeni. Moldovagaz a anunțat acum câteva zile că negocierile cu Gazprom sunt la etapa finală și va propune în această toamnă ANRE majorarea tarifului mediu cu 35 la sută pentru consumatorii finali.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.