Plătim mai mult pentru acte. Agenția Servicii Publice a dublat și chiar a triplat costul pentru serviciile oferite
Embed:
Plătim mai mult pentru acte. Agenția Servicii Publice a dublat și chiar a triplat costul pentru serviciile oferite

Actele eliberate de Agenția Servicii Publice costă mai mult.
Unele tarife pentru serviciile oferite de instituție s-au dublat, iar altele chiar s-au triplat.
Asta după ce la sfârșitul anului 2020 Guvernul a aprobat o nouă metodologie de calcul care va intra în vigoare treptat.

Din data de 4 mai au crescut tarifele la serviciile cadastrale și eliberarea documentelor de stare civilă. Acestea au fost modificate odată cu termenele de executare a documentelor. Astfel, tariful pentru eliberarea extrasului din Registrul bunurilor imobile s-a majorat de la 51 la 130 de lei. Pentru înregistrarea primară a unui teren vom plăti 130 de lei față de 57 de lei cât a costat până acum. Vom scoate din buzunar de trei ori mai mulți bani și pentru înregistrarea primară a unei încăperi izolate. Serviciul va costa 150 de lei. Tot de trei ori mai mulți bani vom plăti și pentru modificarea înscrierilor în Registrul bunurilor imobile. Certificatul privind starea civilă costă 80 de lei, dublu față de cum era până acum. Iar eliberarea duplicatului unui act de stare civilă costă acum 120 de lei față de 25 de lei.

Din data de 1 iulie vor intra în vigoare tarife noi și pentru eliberarea actelor de identitate. Astfel, dacă eliberarea buletinului de identitate electronic în timp de cinci zile costă acum 1230 de lei, din iulie acesta va costa 1310 lei. Pentru a obține o nouă fișă de însoțire a buletinului de identitate, în cazul în care ați pierdut-o va trebui să plătiți, în funcție de termenul cerut, până la 200 de lei, față de 100 cât este acum.

Proiectul a fost votat de Guvern în data de 22 decembrie 2020. În document se precizează că tarifele pentru serviciile oferite cetățenilor sunt reevaluate o dată la trei ani. Acestea depind de salariile personalului ASP, dar și de costurile materialelor și al serviciilor suportate de agenție.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.