Plimbați de un oligarh. Sandu și Năstase călătoresc pe banii lui Mukhtar Ablyazov
Embed:
Plimbați de un oligarh. Sandu și Năstase călătoresc pe banii lui Mukhtar Ablyazov

Liderii opoziției, Andrei Năstase și Maia Sandu, sunt plimbați prin Uniunea Europeană de controversatul oligarh din Kazahstan, Mukhtar Ablyazov, în timp ce la Chișinău se declară luptători aprigi împotriva oligarhilor.

Potrivit unei investigații a publicației britanice Financial Times, Ablyazov ar fi apropiat cu penalul fugar Renato Usatîi și raiderul numărul unu în CSI, Veaceslav Platon.

Țara noastră a ajun în vizorul lui în 2009, atunci când au început problemele sale cu justiția din Ucraina, Kazahstan, Marea Britanie și Rusia, deoarece era implicat în schema de spălare a banilor, numită "Laundromat".

Potrivit investigației, în acest an, Ablyazov a finanțat crearea Fundației Open Dialog de ucraineanca Ludmila Kozlovska. 

Jurnaliștii britanici scriu că cei doi s-ar fi cunoscut în 2004, în timpul revoluției portocalii din Ucraina, finanțată, la fel, de oligarhul kazah. 

Pe lângă activitatea de lobby, organizația se ocupă și cu avocatura pentru deținuții politici. 

Astfel, fundația încearcă să-i prezinte drept victime ale răfuielilor politice pe Veaceslav Platon, dar și pe liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, de altfel prieteni buni cu Mukhtar Ablyazov.

Potrivit Financial Times, printre așa-numitele victime ale guvernării de la Chișinău, apărate de Fundația Open Dialog, este liderul mișcării extremiste Antifa, Grigore Petrenco. 

În investigație se mai spune că în ultimul timp, călătoriile lui Andrei Năstase și a Maiei Sandu la instituțiile europene, cum ar fi Parlamentul European și Consiliul Europei, sunt sponsorizate de organizația finanțată de Ablyazov, unde sunt promovate interesele celor doi lideri de opoziție. 

Acum jumătate de an, presa a scris că Mukhtar Ablyazov s-a aflat timp de trei ani în arest preventiv în Franța. El a fost acuzat că ar fi fraudat o bancă din țara sa cu peste șase miliarde de dolari.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.