Premierul a avut o vizită importantă în Israel. Pavel Filip s-a întâlnit cu vicepreședintele Knesset-ului
Embed:
Premierul a avut o vizită importantă în Israel. Pavel Filip s-a întâlnit cu vicepreședintele Knesset-ului

Moldovenii care muncesc în Israel ar putea primi pensii din partea autorităților de la Tel Aviv și ar putea beneficia de mai multă protecție socială. 

Aflat în vizită oficială în acest stat, premierul Pavel Filip a discutat despre încheierea unui acord în acest sens cu vicepreședinta parlamentului de la Ierusalim, Tali Ploskov. Fiind originară din Republica Moldova, Tali Ploscov s-a arătat dispusă să susțină toate inițiativele ce le vor asigura un trai mai bun moldovenilor. 

Întrevederea dintre Pavel Filip și Tali Ploskov a avut loc în această după-amiază, imediat după ce avionul în care se afla delegația moldovenească a aterizat la Ierusalim. 

"Am reusit sa scoatem in evidenta importanta unui acord de protectie sociala pentru cetatenii RM care muncesc aici în statul Israel și cred ca este una dintre temele importante de discuție pe care le voi purta aici, în Israel", a menționat prim-ministrul, Pavel Filip.

Vicepreședinta legislativului israelian, numit și Knesset, a promis să susțină semnarea acordului privind protecția socială. Fiind născută în nordul Moldovei, la Bălți, Tali Ploskov, a declarat că se bucură de fiecare dată când are ocazia să-i ajute pe moldoveni.

"Am emoții deosebite în cadrul întâlnirilor de acest gen, pentru că sunt reprezentanții țării în care m-am născut și în care am locuit o bună parte din viață. În afară de aceste sentimente personale, am mai discutat și despre cum pot evolua relațiile dintre țările noastre. Consider că există un potențial foarte mare în acest sens", a precizat vicepreședintele al Knesset-ului din Israel, Tali Ploskov.

Discuțiile despre necesitatea protecției sociale vin în contextul în care, oficial, 16 mii de moldoveni muncesc în Israel. Numărul acestora ar putea crește, așa cum există un acord cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova în anumite sectoare din Statul Israel, document valabil până în 2019.

Cei doi oficiali au vorbit și despre atragerea investițiilor din Israel în economia moldovenească.

"În statul Israel sunt mulți potențiali investitori, de aceea, am profitat de această ocazie să vorbim despre atractivitatea investițională a Republicii Moldova", a mai adăugat prim-ministrul, Pavel Filip.

Tali Ploskov a promis să îndemne oamenii de afaceri din Israel să se uite cu alți ochi la Moldova, așa cum Guvernul de la Chișinău este pe calea cea dreaptă în demersul de dezvoltare a Republicii Molova. Ea a avut și un mesaj pentru cetățenii moldoveni.

"Cel mai important, acum, pentru Moldova este să aibă stabilitate politică. Adică trebuie să le permiteți oamenilor care se află deja în anumite funcții înalte să-și facă treaba", a afirmat vicepreședintele al Knesset-ului din Israel, Tali Ploskov.

Tali Ploskov a emigarat din Moldova acum 26 de ani, împreună cu soțul și cei doi copii ai lor. Într-un interviu, ea a povestit că a parcurs un drum anevoios de la statutul de emigrantă din fosta URSS până la cel de parlamentar al Israelului.

"În 1991, când am venit aici, era în perioada când s-a pornit valul imigrărilor în Israel și mi-a fost foarte greu să-mi găsesc de lucru. Și atunci când am fost angajată în calitate de cameristă la un hotel, eram foarte fericită", a mai adăugat vicepreședintele al Knesset-ului din Israel, Tali Ploskov.

Diaspora moldovenească în Israel numără 70 de mii de persoane.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.