Premierul Gavrilița la ședința CSI: ”Moldova mizează pe înțelegerea partenerilor ruși”
Embed:
Premierul Gavrilița la ședința CSI: ”Moldova mizează pe înțelegerea partenerilor ruși”

Republica Moldova mizează pe soluționarea cât mai rapidă a problemei aprovizionării cu gaze naturale a țării noastre. Declarația a fost făcută de premierul Natalia Gavrilița la ședința Consiliului șefilor de stat ai CSI, organizată cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la fondare. Oficialul a menționat că autoritățile de la Chișinău sunt sigure că abordarea propusă de țara noastră va fi înțeleasă de partenerii ruși. Gavrilița a mai subliniat că regimul de liber schimb cu Uniunea Europeană nu este un obstacol pentru cooperarea în cadrul CSI. Dimpotrivă, face ca țara noastră să devină mai atractivă pentru partenerii din comunitate.


"Republica Moldova este interesată de o cooperare eficientă în sectorul energetic și mizează pe soluționarea cât mai rapidă a problemei aprovizionării cu gaze naturale a țării noastre. Sunt sigură că abordarea propusă de noi va găsi înțelegere printre partenerii noștri."


Natalia Gavrilița nu a specificat despre ce abordare este vorba. Acum câteva zile, după ce a revenit de la Sankt Petersburg, vicepremierul Andrei Spânu a declarat că a solicitat reprezentanților Gazprom să extindă contractul cu Moldovagaz în aceleași condiții.

Gavrilița a fost felicitată de președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, pentru faptul că a vorbit în limba rusă.


"Natalia Valerievna, îmi permiteți să vă felicit pentru un discurs impecabil în limba rusă. Este foarte plăcut să auzi limba oficială la nivelul statelor CSI."


Imediat după ce premierul moldovean, și-a ținut discursul președintele rus, Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin nu a făcut vreo referință la Republica Moldova sau la problema aprovizionării cu gaze naturale, dar a scos în evidență remarca omologului său belarus.


"Vreau să-mi exprim recunoștința față de Alexandru Grigorievici pentru că a subliniat acest lucru, limba rusă este o forță unificatoare, consolidează un spațiu unic pe teritoriul CSI."


Am încercat să aflăm de ce la ședința liderilor țărilor CSI a participat premierul Natalia Gavriliță și nu președintele țării, Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al Președinției, Sorina Ștefârță, a precizat că o astfel de decizie a fost luată la nivelul conducerii de vârf a țării, fără a ne oferi alte detalii.
Ieri, Igor Dodon și-a exprimat nedumerirea că Maia Sandu nu merge la Minsk pentru a discuta direct cu Vladimir Putin despre problema gazelor. Consiliul s-a desfășurat, însă, așa cum a și fost oficial anunțat în format de videoconferință. Amintim că ieri și astăzi au loc negocieri în format online între reprezentanții Guvernului de la Chișinău, Gazprom și Moldovagaz în vederea obținerii unui contract. Conducerea MoldovaGaz și vicepremierul Andrei Spânu ne-au anunțat că nu vor oferi detalii despre negocieri până când acestea nu se vor încheia.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.