Președintele Maia Sandu a cerut în fața Adunării Generale ONU retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană
Embed:
Președintele Maia Sandu a cerut în fața Adunării Generale ONU retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană

Președintele Maia Sandu a ținut un discurs la tribuna Adunării Generale ONU, la New York. Șeful statului a declarat că pandemia de COVID-19, schimbările climatice, dar și securitatea internațională sunt provocări globale care necesită soluții comune, solidaritate și cooperare. Președintele a abordat și problema transnistreană de la tribuna ONU. Sandu a reiterat necesitatea retragerii trupelor rusești staționate ilegal în stânga Nistrului.


"Poziția noastră cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta include îndepărtarea tuturor stocurilor de armanent de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității din regiune."


Președintele Maia Sandu participă în perioada 21-23 septembrie la Adunarea Generală a ONU, alături de vicepremierul și ministrul de Externe, Nicu Popescu. În prima zi, șeful statului s-a întâlnit cu Președintele Confederației Elvețiene, Guy Parmelin. Oficialii au discutat despre intensificarea negocierilor pentru semnarea unui acord cu țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb și despre aprofundarea relațiilor comerciale dintre Elveția și Moldova. Maia Sandu s-a mai întâlnit și cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu care a discutat despre combaterea pandemiei de COVID-19, reducerea efectelor schimbărilor climatice și menținerea păcii și stabilității în regiune. Serviciul de presă al administrației prezidențiale de la Chișinău a anunțat că Maia Sandu va avea mai multe întrevederi bilaterale, fără a oferi alte detalii. În acest an, peste 98 de președinți participă la Adunarea Generală a ONU, iar alte 28 de țări sunt reprezentate de șefii guvernelor. Anul trecut, summitul a fost organizat online din cauza pandemiei de COVID-19, iar la eveniment a participat fostul președinte Igor Dodon.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.