Prețul apartamentelor vechi a crescut cu 2,8 la sută. Care este motivul
Embed:
Prețul apartamentelor vechi a crescut cu 2,8 la sută. Care este motivul

Apartamentele din blocurile vechi din Capitală s-au scumpit cu aproximativ trei la sută în prima jumtate a acestui an. Tendința de majorarea este explicată prin cererea sporită pentru acest tip de locuințe, datorită programului Prima Casă. 

De la 520 de euro în ianuarie la 529 de euro per metru pătrat în iulie. Aceasta este evoluția prețurilor medii pentru spațiile locative la mâna a doua din Chișinău. Studiul realizat de bursa imobiliară Lara arată că cele mai scumpe apartamente se vând în sectorul Centru al Capitalei. În funcție de numărul de odăi, prețurile variază între 473 și 657 de euro pentru un metru pătrat.

Locuințele de la Botanica sunt puțin mai ieftine. Potrivit experților imobiliari, prețul unui metru pătrat variază aici între 427 și 623 de euro.

În sectorul Buiucani, prețurile apartamentelor din blocurile vechi pornesc de la 473 de euro și ajung până la 585 de euro pentru un metru pătrat, iar la Râșcani, variază între 438 și 600 de euro pentru metrul pătrat.

Cele mai ieftine apartamente din Capitală pot fi găsite la Ciocana. În acest sector, apartamentele din blocurile vechi se vând la prețuri ce variază între 378 și 578 de euro pentru un metru pătrat. Specialiștii afirmă că au analizat amănunțit piața imobiliară din Capitală.

"Am colectat toate datele privind vânzările de apartamente de pe piața imobiliară, cât și rapoartele privind prețul locuințelor, care se elaborează de regulă pentru a fi prezentate la bancă, înaintea perfectării unui credit pentru procurarea unei locuințe", a spus expertul imobiliar Serghei Ciutac.

Potrivit experților imobiliari, din ianuarie până în iunie 2019, s-a atestat o ușoară creștere a prețurilor pentru apartamentele de până la 30 de mii de euro, din blocurile construite între anii 1980-1990, procurate prin intermediul liniei de creditare a programului guvernamental PRIMA CASĂ.

"Persoana procură un apartament perfect reparat doar cu 10 procente din această sumă. Din aceste considerente, aceste persoane nu tare țin la preț, nu chiar fac socoteala banilor, duce la un fel de amăgeală, sau aceea că diferența la o sumă care cere cumpărătorul, și ceea ce ar putea ei să dezbată, o mie, două, pentru dânșii 100-200 de lei lunar, ceea ce nu tare importă", a zis expertul imobiliar Nicolae Onofriciuc.

Experții afirmă că tendința de scumpire este generată de faptul că odată cu lansarea programului Prima Casă oamenii își pot cumăăra mai simplu aparamente. Prima rată de zece la sută și dobânda mai mică îi determină pe oameni să nu mai negocieze ca pe timpuri, ci să acționeze imediat.

"Dacă 5-6 ani în urmă, concetățenii noștri cumpărau apartamente, în special din banii câștigați peste hotare, acum oamenii cumpără apartamente în avans. Creditul și procentele se achită în decurs de 20-25 de ani", a afirmat expertul imobiliar Serghei Ciutac.

Potrivit specialiștilor imobiliari, în prezent, cele mai vândute sunt apartamentele cu una și două camere. Prețurile acestora variază între 16 și 35 de mii de euro.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.