Prim-ministrul Gavrilița: ”Moldova va avea gaz, dar vom plăti mai scump”
Embed:
Prim-ministrul Gavrilița: ”Moldova va avea gaz, dar vom plăti mai scump”

Moldovenii vor plăti mai mult pentru gaz, a anunțat azi prim-ministrul Natalia Gavrilița. În cadrul unei conferințe de presă, premierul a dat asigurări că până la 1 noiembrie țara noastră va avea semnat un contract de livrare a gazelor naturale, dar nu a concretizat dacă va fi un acord nou cu Gazprom-ul din Rusia ori cu alte țări cu care se poartă negocieri. Până se va decide asupra unui nou contract, Moldova va stă pe păcură, anunță premierul Gavrilița.

"Moldova va avea gaz natural, întrebarea e la ce preț? Sunt încrezătoare că vom avea un contract negociat fie cu Gazprom, fie cu alți furnizori. Ceea ce este clar la această etapă, este că prețul de achiziționare va crește și respectiv va crește tariful".

Premierul Gavrilița a mai spus că se poartă negocieri cu diferite țări, pentru a cumpăra gaze naturale din alte surse, și nu exclusiv de la Gazprom.

"Suntem în discuții cu alte guverne și companii pentru a identifica furnizori de gaze și am avut discuții cu România, Ucraina, Polonia și alte țări. Guvernul începe procesul de achiziție a gazului din surse alternative prin compania Energocom. Facem acest pas pentru că volumele de gaz livrate de Gazprom Moldovei în octombrie sunt mai mici decât cele necesare "

Până va fi decisă semnarea unui nou contract de livrare a gazelor naturale, țara va sta pe păcură. Prim-ministrul nu a precizat pentru cât timp, dar a spus că avem păcură în rezerva de stat și din ajutoarele oferite de România.

"Noi avem nu doar asistența din partea României, care ne ajunge pe câteva zile, avem cantități din rezerva de stat. Comisia pentru Situații Excepționale a luat decizia de a elibera păcura din rezerva de stat."

L-am întrebat pe directorul Termoelectrica, Veaceslav Eni, despre stocurile de păcură existente. El a refuzat să ne ofere cifre concrete și ne-a spus că rezervele ajung până la sfârșitul lunii noiembrie, pentru a asigura populația cu energie termică.

Premierul Natalia Gavrilița a mai anunțat că de o săptămână Moldova primește gaz din România, prin conducta Iași-Ungheni. Totuși, prim-ministrul nu a vrut să ofere detalii.

- Întrebare: Cât gaz ne-a dat România prin gazoduct și pentru ce perioadă va fi disponibil?
- Gavrilița: Cunosc aceste cifre, totuși nu vi le pot spune pentru că au fost cantități de balansare, deci nu divulgăm această informație.
- Întrebare: E o informație secretă, nu putem ști cât vom beneficia de acest gaz?
- Gavrilița: Nu, pentru că aceasta este o cantitate de balansare, se face în acord cu partenerii. "

Am întrebat-o pe Natalia Gavrilița și despre informația vehiculată de presa din regiunea transnistreană, potrivit căreia guvernarea de la Chișinău ar cere Tiraspolului să intervină pe lângă Rusia, pentru ca Moldova să poată obține gaze de la Gazprom. Gavrilița a negat și a spus că va discuta despre aceasta la telefon cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

"Vreau să discut modul în care vom comunica pe parcursul acestei crize. Sunt interesată să aflu care e nivelul de pregătire pentru perioada de iarnă pe malul stâng, care sunt riscurile pentru cetățenii de acolo și vom discuta mai multe scenarii."

Între timp, vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, a fost delegat să negocieze livrarea gazului cu administrația prezindențială de la Moscova. Întrebată de jurnaliști de ce anume Kulminski a mers în capitala Federației Ruse, Natalia Gavrilița a răspuns că așa s-a decis la Guvern.

"Guvernul este o echipă și în această echipă toți depunem eforturi la nivelul nostru pentru a reprezenta interesele cetățenilor Republicii Moldova. Vicepremierul Spînu este în Polonia, vicepremierul Popescu are și el călătorii în câteva state pentru a discuta despre problema gazelor. De aceea a fost luată decizia comună ca poziția Republicii Moldova să fie reprezentată de vicepremierul Kulminski."

Potrivit unui comunicat al Guvernului, joi, 21 octombrie, vicepremierul pentru reintegrare Vladislav Kulminski va merge la Moscova, să discute cu șeful-adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitrii Kozak. Demnitarul rus a fost invitat la Chișinău de autoritățile noastre, dar acesta a refuzat invitația.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.