Primăria Capitalei a obținut milioane de lei, după ce au fost scoase la licitație 15 loturi de teren pentru construcție
Primăria Capitalei a obținut milioane de lei, după ce au fost scoase la licitație 15 loturi de teren pentru construcție
Primăria Capitalei a obținut milioane de lei, după ce au fost scoase la licitație 15 loturi de teren pentru construcție

Aproape 35 de milioane de lei. Atât a câștigat Primăria Capitalei, după ce a scos la vânzare opt terenuri pentru case individuale, trei pentru blocuri de locuințe și unul pentru construcția unei baze de producere și depozitare. Agenții economici au plătit cel mai mult anume pentru terenurile pe care planifică să construiască blocuri.


Sala de ședințe a Preturii Centru a fost plină de persoane dornice să cumpere terenuri în municipiului Chișinău. Deși licitația a fost publică, firma contractată de autorități să organizeze procedura a cerut reprezentanților mass-media să nu filmeze. Motivul invocat a fost că unii agenți economici nu ar fi de acord să fie filmați.

Ulterior, în sală a venit viceprimarul de ramură, Victor Chironda, care a menționat că presa are tot dreptul să participe la licitație.

"Eu nu pot să interzic accesul presei aici. Cine nu dorește să fie filmat, vă trageți cușma pe ochi, asta este situația. Suntem într-o procedură transparentă și prezența presei este principalul criteriu de asigurare a transparenței."

La licitație au fost expuse 15 loturi. Primele trei au fost excluse din cursă, pentru că niciun agent economic nu a vrut să le cumpere. De asemenea, la două terenuri pentru construcția blocurilor de locuit s-a înscris un singur participant, așa că loturile au fost adjudecate prin negociere directă. Ambele au ajuns la același agent economic, care, în total, a scos din buzunar aproape opt milioane de lei.

"În general, trebuie să fie numai așa proceduri, pentru ca să fie corect vândute loturile de pământ, nu prin judecăți, nu prin scheme, cum a fost până acum."

Cel mai scump s-a vândut un teren pentru construcție, amplasat în cartierul Poșta Veche al Capitalei.

"Pe acest teren de aproape 3 mii de metri pătrați va fi construit un bloc de locuit. Agentul economic a oferit 15 milioane de lei, aproape de patru ori mai mult decât prețul cu care terenul a fost scos la licitație."

"Desigur că este mai scump, cu mult mai scumpă. Vă dați seama că, chiar la aceste loturi pe care noi le cumpărăm, un metru pătrat, din start, se ridică la preț. Dar asta este o cale care este legală, care este transparentă și nu pot să fie oricare dubii."

"Terenurile au fost scoase la destinațiile nu doar simple terenuri, dar și caracteristicile respective, cu regimul de construcție, cu toate prevederile pe care le are regulamentul pentru urbanism. Și dimensiunile terenurilor, și zona în care sunt ele vândute, nu permit altceva decât ceea pentru ce au fost ele vândute."

Anul trecut, municipalitatea a vândut prin licitație funciară cu strigare 15 loturi de pământ din intravilanul municipiului, în sumă totală de 43,41 de milioane de lei.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.