Primăria Capitalei va aplica marcaje pentru bicicliști în toate parcurile din Chișinău. Se întâmplă după ce, acum două zile, o fetiță de 5 ani a fost grav rănită de un biciclist
Embed:
Primăria Capitalei va aplica marcaje pentru bicicliști în toate parcurile din Chișinău. Se întâmplă după ce, acum două zile, o fetiță de 5 ani a fost grav rănită de un biciclist

Primăria Capitalei anunță că va aplica de urgență în toate parcurile din Chișinău marcaje pentru bicicliști. Decizia a fost luată după ce acum două zile o fetiță de doar cinci ani a fost rănită grav de un biciclist în parcul Valea Trandafirilor din Capitală. Ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, spune că oamenii legii îl caută pe cel care ar fi provocat accidentul, iar acesta s-ar putea alege doar cu o amendă de 900 de lei pentru că nu a respectat regulile de siguranță.

Copila de cinci ani se plimba cu tatăl ei în Parcul Valea Trandafirilor din Capitală. La un moment dat, copilul a fost lovit de un biciclist care mergea cu viteză. În urma impactului, fata s-a ales cu o comoție cerebrală și vânătăi pe tot corpul.

"Eu supravegheam copilul. Am strigat la ea: - Vica, vine bicicleta, stai pe loc! Dar din motiv că a fost învățată să stea cât mai aproape de trotuar, ea a fugit repede pe trotuar. Băiatul avea viteză excesivă. El, la un moment dat a frânat, după ce am strigat să oprească."

Bărbatul spune că nu a reușit să vadă bine biciclistul. El susține că acesta părea a fi un tânăr de aproximativ 17 ani. Tatăl copilei afirmă că biciclistul a fugit de la locul incidentului. Bărbatul a depus o plângere la poliție, iar oamenii legii urmează să identifice făptașul.

”Eram în stare de șoc, iar în primul rând am fugit la fetiță. Am luat-o în brațe. Nimeni nu a reacționat ca să cheme poliția sau ambulanța, pentru că au văzut că copilul este conștient.Ea plângea. Noi am liniștit-o și am prelucrat rănile.”

Părinții copilului spun că fiecare ieșire în parc este o provocare, deoarece nu există piste special amenajate pentru bicicliști, sau pentru persoanele care se plimbă pe role sau skateboard.

”Autoritățile trebuie să ia măsuri neapărat, deoarece într-o zi s-ar putea să se întâmple ceva mai grav. Nu dă Doamne un caz mortal printre copii. Cerem ca autoritățile să întreprindă măsuri, deoarece parcul este o zonă unde oamenii vor să se plimbe în siguranță. Vrem să mergem liniștiți la plimbare cu copiii”.

Pietoni spun că se plimbă cu frica în sân prin parcurile unde accesul bicicliștilor este permis. Asta pentru că unii amatori ai acestui sport uită de limita de viteză sau nu merg doar pe pista special amenajată.

”Este periculos. Exact așa ca să-l ții de mânuță este imposibil. Vrea și el să meargă, să vadă, să mai alerge. Locuri speciale ar trebui”.

Eu cu nepoții de mână, mă uit și îi păzesc. Departe să nu plece. Dacă văd că contra lor vine cineva cu bicicleta, apoi îi dau într-o parte. Este oleacă de frică de ei. Ne străduim să-i păzim”.

Potrivit pretorului sectorului Botanica, Boris Prepeliță, aleile din parcul Valea Trandafirilor au fost asfaltate recent, iar drumarii nu ar fi reușit să aplice marcajul pentru bicicliști. Subiectul a fost abordat și la ședința primăriei.

”Să vedem unde permitem, unde nu permitem bicicletelor să meargă și cum delimităm foarte clar zona pentru bicicliști, bandă separată, alee separată. Iar cei care se deplasează cu viteză excesivă să fie amendați”.

În același timp, reprezentanții Inspectoratului Național de Securitate Publică susțin că bicicliștii sunt participanți la trafic și trebuie să respecte regulile de circulație.

"Ceea ce urmează parcuri sau zone de agrement, ei urmează să circule pe spațiile destinate nemijlocit lor, să fie amenajate piste pentru bicicliști. Deja pe drumurile publice, poate să circule pe banda de extrema dreaptă, păstrând o distanță, doar câte unul în rând. Nu în ultimul rând, trebuie să fie echipați corespunzător, acea cască de protecție, acele elemente reflectorizante."

Totuși, în lipsa unei infrastructuri, pedeapsa contravențională nu poate fi aplicată.

"În parcuri, nemijlocit, în primul rând, pentru bicicliști trebuie să fie amplasate acele indicatoare care ar interzice circulația acestor prin parc. În cazul în care aceste indicatoare sunt amplasate, bicicliștii sunt pasibili de răspundere contravențională. Dacă nu sunt, nu există temei, respectiv că biciclistul nu a admis încălcarea."

În Capitală sunt șase parcuri și doar în cel de la Valea Morilor este amenajată o pistă pentru bicicliști. Pietonii spun însă că și în aceste condiții nu toți participanții la trafic sunt responsabili. De la începutul anului, în țară au avut loc 48 de accidente rutiere cu implicarea bicicliștilor.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.