Primarul Capitalei: ”Profesorii nevaccinați din Capitală vor fi testați gratuit la noul coronavirus”
Embed:
Primarul Capitalei: ”Profesorii nevaccinați din Capitală vor fi testați gratuit la noul coronavirus”

Profesorii nevaccinați din Capitală vor fi testați gratuit la noul coronavirus. Anunțul a fost făcut astăzi de primarul Ion Ceban, care a precizat că  Primăria îi va scuti pe dascăli de cheltuielile pentru teste, obligatorii la fiecare două săptămâni. Ceban a menționat că o parte din testele rapide ce vor fi repartizate școlilor au fost donate, iar celelalte au fost cumpărate de Primărie. Potrivit edilului, noi loturi de teste vor fi achiziționate prin licitație.

Primarul Capitalei, Ion Ceban a anunțat astăzi la ședința operativă a Primăriei că municipalitatea a cumpărat la prima etapă prin contract 2.318 de teste rapide. Alte 800 de teste au fost donate de către grupul Inițiativa Pozitivă.
Atfel, toate școlile din oraș vor primi pentru început câte 100 de teste. Totodată, primarul consideră că autoritățile și nu profesorii trebuie să achite testele la coronavirus. Potrivit lui, guvernarea a luat apă în gură, însă vaccinarea și testarea ar trebui asumată de autorități. Primăria a mai anunțat că va suplimenta lotul de teste pentru profesori și că chiar a găsit o posibilitate să le cumpere la prețuri accesibile. Astfel, testele rapide au fost cumpărate de municipalitate cu 93 de lei fiecare față de 250, 300 de lei cât costă în instituțiile medicale. Am încercat să aflăm de ce există o diferență atât de mare între prețul plătit de municipalitate și cel al testelor efectuate în clinici. Reprezentanții Agenției Medicamentului ne-au spus că testele nu au prețuri fixe și reglementate de lege, respectiv laboratoarele private sunt cele care le stabilesc.


''Un test rapid a fost achiziționat de municipalitate validate cu 93 de lei. Atenție, cu contract de valoare mică, față de 250, 300 de lei și peste în rețeau instituțiilor medicale unde îi trimite Guvernul pe profesori. Vom lansa procedura de licitație pentru un lot mai mare de teste din bugetul alocat de către Primăria municipiului Chișinău.''


În Capitală s-au vaccinat 94 la sută din cei peste 10 mii de angajați ai instituțiilor de învățământ.

Anterior, prim-ministrul Natalia Gavrilița i-a sfătuit pe cei nevaccinați să-și caute altă ocupație.

'' În momentul în care profesorii intră în clasă și interacționează cu copiii și pun sub risc sănătatea copiilor și a familiilor lor – atunci trebuie să se vaccineze. Dacă ei nu vor să se vaccineze, atunci trebuie să-și găsească altă ocupație.''

La scurt timp după această declarație, Gavrilița le-a prezentat scuze profesorilor pe care i-a ofensat. La rândul său, Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că profesorii nu pot fi testați din contul statului, deoarece asta ar provoca cheltuieli de milioane de lei.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.