Primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă, invitatul emisiunii REPLICA. LIVE TEXT
Primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă, invitatul emisiunii REPLICA. LIVE TEXT
Primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă, invitatul emisiunii REPLICA. LIVE TEXT
Toamna se numără bobocii. În Capitală, în această toamnă, numărăm consilierii, care fac parte din Alianța pro-europeană din Consiliul Municipal Chișinău.


Evenimentul s-a produs joi și a pus capăt unei crize politice de șase ani, care a dominat forul municipal. În sfârșit avem majoritate, dar una la limită ce-i drept, cu doar 26 de aleși locali din totalul de 51.

Prime.md va relata live text principalele declarații din emisiunea Repilca din acestă seară începând cu ora 19:00.

Bună seara, doamnelor și domnilor!

Cum au decurs aceste negocieri pentru formarea majorității?

Dorin Chirtoacă: "Negocierile propriu-zis, au avut loc așa cum decurg toate negocierile. În cazul în care s-ar fi dorit mai mult, fiecare și-a dorit să iasă fum alb, așa cum iese fum când se alege Papa acolo la Roma. Aceste negocieri s-au derulat asemănător cu cele care le-am văzut cu alte ocazii. Acordul este public, poate fi văzut de oricine"

Vasili Chirtoca: “Pentru mine nu înseamnă nimic aceste acorduri, nu am posibilitate să stau în opoziție, sunt prea ocupat. Eu nu cred și nu văd pentru ce trebuie de format majorități în consiliile locale sau municipale. Trebuie să dăm propuneri pentru a dezvolta orașul, miunicipiul, pentru a rezolva problemele locuitorilor”.

(UPDATE) Dorin Chirtoacă: "Nu este un secret, acei oameni de afaceri au obligații să-și delimiteze activitățile economice față de cele municipale. Să nu facă trafic de influență pentru a obține avantaje noi. Vizavi de alte afirmații, inevitabil fără o majoritate în consiliu nu poți aproba proiecte. Nu e o coaliție semnată între partide. Toate problemele care au mai rămas nu pot fi rezolvate fără majoritatea în consiliu".

(UPDATE) Vasili Chirtoca: “Eu nu-l înțeleg pe domnul primar, nu înțeleg pentru ce-i trebuie majoritatea aceasta. Când primarul sau consilierul vine cu propuneri pentru a dezvolta orașul, atunci eu nu știu ce vor avea consilierii împotrivă? De aceea eu cred că, dacă cineva are deranj că nu va ține mult alianța aceasta, noi o să-i susținem pe toți cei care vin cu idei bune. Dacă domnul primar vine cu propuneri pentru a dezvolta orașul noi vom vota pro”.

(UPDATE) Dorin Chirtoacă: “Noi întotdeauna din 2007 încoace, am ținut cont de propunerile din partea opoziției. Acum că avem majoritate suntem criticați că avem majoritate. Însă noi vom ține cont, pentru că înțelegem că în spatele fiecărui partid sunt cetățeni care au cerințe, probleme și nu numai”.

(UPDATE) Dorin Chirtoacă: “Noi despre aceste probleme am discutat în campanie electorală, din plin. Cu privire la cele afirmate aici în studiou am câteva precizări. Trebuie ridicată infrastructura mult până a dezvolta și promova turismul în Republica Moldova”.

Despre transportul public ce aveți de spus?

(UPDATE) Valeriu Pașa: “Din păcate în acest acord, nu am văzut o proporționalizare în infrastructura rutieră. Am văzut anunțate priorități dar fără clarificare”.

(UPDATE) Dorin Chirtoacă: “În fața primăriei va fi reparat trotuarul. Pe strada Pușkin trebuie puse din nou acele pavele. Trotuarele au rămas în urma străzilor acum”.

(UPDATE) Cristi Dorombach: “Câte locuri de parcare sunt în Chișinău?”.

(UPDATE) Valeriu Pașa: “Construcțiile neautorizate, iată aici primăria chiar nu are putere să le scoată?”.

Facem sau nu parcare autorizată în Piața Marii Adunări Naționale?

(UPDATE) Dorin Chirtoacă: “Aș vrea să avem sub piață asemenea parcare. Așa se întâmplă în toate orașele europene și eu cred că acest lucru e posibil”.

(UPDATE) Cristi Dorombach: “Apropo de acest trafic din Chișinău, am putea avea semafoare sincronizate?”.

(UPDATE) Dorin Chirtoacă: "Ele sunt sincronizate, doar că după un sistem mai vechi. Avem strategia transportului public, avem și strategia cu privire la parcări".

Vreau să vă întreb și despre Piața Centrală.

(UPDATE) Vasili Chirtoca: “Piața Centrală trebuie să rămână în oraș”.

(UPDATE) Dorin Chirtoacă: “Parcările din curți se fac ecologic ca să rămână spații verzi, să aibă loc de trecere pentru mamele cu cărucioare”.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.