Primele imagini de pe Marte. Momentul istoric în care roverul Perseverance a atins suprafața Planetei Roșii
Embed:
Primele imagini de pe Marte. Momentul istoric în care roverul Perseverance a atins suprafața Planetei Roșii

NASA scrie istorie. Roverul Perseverance, cel mai complex laborator științific trimis vreodată pe o altă planetă a ajuns pe Marte. La câteva minute după amartizare, au sosit și primele imagini în care se vede suprafața aridă a planetei Marte. Momentul a fost întâmpinat cu aplauze și lacrimi în ochi de oamenii de știință.

„Salut, lume. Prima imagine a casei mele pentru totdeauna.” Este textul care însoțește poza făcută de Perseverance. Vehiculul robot a navigat prin spațiu aproape șapte luni, parcurgând 472 milioane km înainte de a intra în atmosfera marțiană cu 19.000 km pe oră. Cei de la NASA au confirmat că după acest succes misiunile cu echipaj uman spre Marte vor începe în jurul anului 2030.

"Cel mai probabil pe la jumătatea anilor 2030, pe modelul de aselenizare, vom putea trimite astronauți pe Marte. Roverul Perseverance se va afla pe Planeta Roșie toată viața lui. Planificăm o altă misiune peste doi ani, dar acești roboți sunt foarte siguri."

Roverul are aproape o tonă, este dotat cu un braț robotic, 19 camere video, două microfoane și are la bord un mini-elicopter, care va încerca primul zbor controlat într-o altă lume a sistemului nostru solar. Misiunea de peste două miliarde și jumătate de dolari are ca obiective principale colectarea de roci și căutarea de urme de microbi care ar fi putut trăi pe Marte acum trei miliarde de ani. Momentul istoric a fost urmărit în direct și de președintele Statelor Unite Joe Biden. Liderul de la Casa Albă i-a felicitat pe cei de la NASA într-o postare pe twitter. Biden a declarat că SUA a demonstrat încă o dată că prin puterea științei și ingeniozității, "nimic nu rămâne dincolo de tărâmul posibilității".

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.