Primele Știri - 29 Ianuarie 2020, 21:00
Embed:
Primele Știri - 29 Ianuarie 2020, 21:00

Principalele Știri:

1. Cifră record de decolări și aterizări pe aeroportul Internațional Chișinău. Doar în 2019, numărul operațiunilor aviatice efectuate a constituit aproape 28 de mii, în creștere cu 63 la sută, comparativ cu 2013, înainte de concesionare, când cifra constituia peste 17 mii de operațiuni. Potrivit administrației aeroportului, creșterea fluxului aerian a fost posibilă datorită construcției noii piste precum și modernizării infrastructurii aeroportului.

2. Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției Alexandru Pînzari a fost repus în funcție. Decizia a fot luată de Guvern astăzi, care a anulat hotărârea prin care Pînzari a fost demis, de executivul Sandu. La câteva ore, Alexandru Pînzari a anunțat pe facebook că nu va reveni în această funcție și își dă demisia de onoare.

3. În Republica Moldova numărul crimelor este dublu față de cifra oficială anunțată de autorități. Iar vinovat de acestă situație este Ministerul de Interne și conducerea de vârf a țării. Declarațiile au fost făcute ieri de fostul procuror al municipiul Chișinău Ion Diacov la post privat de televiziune. Contactat telefonic de Publika tv consilierul ministrul de Interne, Alina Zbancă a declarat că aceste acuzații nu corespund realității și au menirea de a influența opinia publică.

4. La Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei se vorbește o limbă inexistentă. Discursul președintelui Igor Dodon, prezent la eveniment, a fost tradus din „moldovenească”. Cel puțin acest text a fost afișat pe una dintre cabinele de sunet a traducătorilor din sala de ședințe a APCE. Nu este clar cine a cerut acest lucru și de ce APCE promovează o limbă artificială. Limba de stat a Republicii Moldova este limba română. În 2013, o decizie a Curții Constituționale a confirmat acest lucru. Potrivit hotărârii, limba română și cea moldovenească sunt identice, însă textul Declarației de Independență, unde este menționată limba română, prevalează în raport cu textului Constituției unde este menționată limba moldovenească.

5. Victimele represiunilor politice nu vor mai beneficia de călătorii gratuite în transportul public din Capitală. O decizie în acest sens a fost luată în data de 26 decembrie 2019, când majoritatea aleșilor locali au votat bugetul municipiului Chișinău pentru acest an. Cel puțin asta susține consilierul municipal al liberalilor, Veronica Herța, care a făcut o postare la acest subiect pe facebook.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.