Procuratura Generală confirmă faptul că instanța de judecată a aplicat sechestru pe mai multe bunuri ale "Victoriabank"
Embed:
Procuratura Generală confirmă faptul că instanța de judecată a aplicat sechestru pe mai multe bunuri ale "Victoriabank"

Procuratura Generală confirmă faptul că, în urma demersului Procuraturii Anticorupție, instanța de judecată a aplicat sechestru pe mai multe bunuri ale "Victoriabank", în valoare de 1,9 miliarde de lei. Instituția menționează că banca figurează în dosarul penal privind frauda bancară. Astfel, prin aplicarea sechestrului, procurorii urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului. De cealaltă parte, "Victoriabank" s-a arătat surprinsă de faptul că a fost inclusă într-un caz ce vizează evenimente de acum șase ani. Mai mult, instituția a calificat aceste acțiuni drept o amenințare la adresa stabilității financiar-bancare a țării.

Potrivit unui comunicat emis de Procuratura Generală, printre bunurile care aparțin băncii comerciale și au fost puse sub sechestru se numără 54 de autoturisme, 24 de imobile și patru autospeciale, în valoare de 58 milioane de lei. Totodată, a fost aplicat sechestru și pe 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei. Procuratura precizează că a fost emis un mandat judecătoresc care se execută imediat, iar responsabili de acest lucru sunt procurorii și Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție. Precizările Procuraturii Generale vin după ce, în 10 august, portalul deschide.md a publicat o decizie a Judecătoriei Centru potrivit căreia mai multe bunuri ale Victoriabank au fost sechestrate.
Într-un comunicat de presă, "Victoriabank" se arată surprinsă de includerea sa în acest caz, care vizează evenimente petrecute în sistemul bancar din Republica Moldova cu șase ani în urmă, dar și de faptul că aceste informații circulă în spațiul public fără ca banca să fi fost anunțată despre acest lucru. Instituția califică aceste acțiuni drept o amenințare la adresa stabilității financiar-bancare, precum și o piedică în dezvoltarea țării. Banca a anunțat că acționarii internaționali ai săi - Banca Transilvania și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, vor apela la toate căile legale pentru a proteja instituția financiară.De asemenea, instituția precizează că, după reformele interne începute în 2018, nu are legătură cu cauza cercetată de autorități, dar pentru a demonstra acest lucru, Victoriabank colaborează cu autoritățile.


Tot într-un comunicat de presă, Banca Națională a Moldovei susține că, în ultimii ani, "Victoriabank" este parte a procesului amplu de reforme prin care și-a îmbunătățit activitatea la mai multe capitole, precum transparentizarea acționariatului și gestionarea riscurilor. Potrivit BNM, această evoluție a fost un semnal important pentru investitori cu renume internațional, printre care Banca Transilvania. Cât privește acțiunile procurorilor în privința "Victoriabank" precum și reclamarea de către această bancă a faptului că punerea sub sechestru a bunurilor sale reprezintă acțiuni ce amenință stabilitatea financiar-bancară din țară, BNM s-a rezumat să salute deschiderea manifestată de conducerea "Victoriabank" privind conlucrarea cu structurile de anchetă.
Am solicitat un comentariu despre temerile expuse de "Victoriabank" și din partea lui Boris Harea, consilierului premierului Ion Chicu. Acesta ne-a spus doar că "Guvernul Republicii Moldova nu comentează acțiunile instituțiilor de drept, dar salută orice acțiune legată de investigarea fraudei bancare."
De notat că la sfârșitul lunii mai, în spațiul public au apărut imagini video de la audierea lui Veaceslav Platon de către procurori în timp ce acesta încă se mai afla în detenție. Platon le-ar fi explicat procurorilor prin ce modalitate statul ar putea intra în posesia a 40% din acțiuni Victoriabank în contextul dosarului penal privind frauda bancară.

"Eu aș cere două miliarde de lei, ulterior, alte două miliarde de lei ca dobândă, iar ei vor fi nevoiți să facă emisii suplimentare de acțiuni. Ulterior, statul va avea dreptul asupra a 40% din acțiunile „Victoriabank”. Aș anula toate emisiile și aș intra în posesia a 40% din acțiuni. ''

La un moment dat, o persoană din sală, care nu apare în imagini, dar a cărui voce seamănă cu cea a procurorului general, Alexandr Stoianoglo, spune că schema propusă de Platon este în stil banditesc. În plus, acesta i se adresează cu apelativul ''Alexandr Dmitrivici''.

'' - Este în stil banditesc, Slava!
- Nu este în stil banditesc, este corect și este conform legii. Alexandr Dmitrivici așa este legea. Dacă legea ne permite. Noi doar suntem juriști. ''

Anterior, Procuratura Generală a confirmat veridicitatea imaginilor, dar a precizat că este vorba despre o scurgere de informații.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.