Procurorul general, acuzat că a băgat la pușcărie doi businessmeni din cauza unei datorii. Stoianoglo: "Sunt niște infractori"
Embed:
Procurorul general, acuzat că a băgat la pușcărie doi businessmeni din cauza unei datorii. Stoianoglo: "Sunt niște infractori"

Doi oameni de afaceri din orașul Comrat condamnați la ani grei de pușcărie îl acuză pe procurorul general Alexandr Stoianoglo că ar fi influiențat dosarul în care figurează. Vitalie și Vasile Aladov cred că mărul discordiei sunt două milioane de euro, bani pe care verișorul procurorului general, Serghei Stoianoglo, i-a împrumutat de la familia lor și nu i-a mai întors. Alexandr și Serghei Stoianoglo resping acuzațiile și spun că frații Aladov sunt niște infractori. Jurnaliștii de la portalul anticorupție.md au efectuat o amplă investigație la acest subiect.

Potrivit jurnaliștilor de la anticorupție.md, frații Aladov au fost reținuți în august anul trecut. După două luni și jumătate, instanța de judecată a pronunțat sentința. Vitalie Aladov a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru huliganism și amenințare cu moartea, iar fratele său, la șase ani de pușcărie, pentru huliganism. Cei doi se declară nevinovați și afirmă că dosarul a fost fabricat la comanda procurului general Alexandr Stoianoglo.


''Acest dosar fabricat este controlat de procurorul general, Stoianoglo. Au intentat dosarul pentru ca noi să fim izolați de societate, iar verișorul lui să nu întoarcă banii pe care nii datorează conform actelor. Aceste acte sunt în instanța de judecată, dar timp de patru ani nu ne-au chemat niciodată în instanță. ''

În investigația publicată pe anticorupție.md se arată că acuzația principală adusă de procurori celor doi businessmeni din Comrat este cea de jaf. Mai exact, frații Aladov au încurcat terenurile agricole și au scos 196 de spaliere, în valoare de aproape cinci mii de lei, dintr-o podgorie care nu le aparținea. Antreprenorul care arenda terenul respectiv a chemat poliția. Frații Aladov au mai fost acuzați că, la sosirea oamenilor legii, s-au exprimat cu cuvinte necenzurate și jignitoare, au creat situație de accident rutier și au avariat mașina poliției, i-au tras o palmă unei rude de-a vecinului, au spart roțile unui automobil și a unei motociclete. Vitalie Aladov, bărbatul condamnat la nouă ani de închisoare, a mai fost acuzat că l-ar fi amenințat cu moartea pe Nicolai Tomailî, șeful poliției din UTA Găgăuzia. Frații Aladov susțin că totul le-a fost înscenat ca să cadă în plasă.


'' Din cauza acestor anvelope tăiate, pe care le văd prima dată, eu și Vitalie suntem în arest de 120 de zile. Nu reacționează la nimic. Deja le-am propus să ne ia careva bunuri sub sechestru. Sânge nu-i, omor nu-i, e doar un motiv material. Nicio reacție! Scopul este să ne țină în arest. ''


Antirocupție.md mai scrie că Alexandr Vlah, procurorul care a gestionat dosarul Aladov, susține că cei doi frați merită să stea la închisoare și a respins implicarea procurorului general Alexandr Stoianoglo în acest caz.


''Este versiunea lansată de cei cointeresați. Voi veniți la proces, asistați la dezbateri, vedeți ce spun părțile vătămate, informați-vă, formați-vă o viziune, apoi scrieți. Mai mult nu comentez. ''


Verișorul procurorului general, Serghei Stoianoglo, a declarat pentru anticorupție.md că respinge acuzațiile familiei Aladov și susține că a achitat datoria, care nu ar fi atât de mare precum spun cei doi antreprenori. Rugat să comenteze acuzațiile care i se aduc, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat pentru jurnaliștii aceluiași portal că Procuratura, inclusiv conducerea ei, nu comentează zvonuri, bârfe, declarații politice și alte forme de manifestări ale libertății de exprimare. Anticorupție.md scrie că Vitalie și Vasile Aladov sunt oameni de afaceri cunoscuți în autonomia găgăuză. Aceștia au fondat câteva firme care dețin în proprietate o fermă avicolă, o fabrică de procesare și îmbuteliere a vinurilor, sute de hectare de podgorii și terenuri arabile. Unul dintre cei doi frați este tatăl tinerei de 21 de ani din Comrat care în luna decembrie anul trecut și-a înjunghiat mortal mama și i-a scos inima din piept.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.