Profesorii din șapte colegii din țară nu au ridicat salariile majorate. Care este motivul
Embed:
Profesorii din șapte colegii din țară nu au ridicat salariile majorate. Care este motivul

Noua schemă de salarizare a profesorilor nu a fost aplicată în toate instituțiile din țară. Dascălii din șapte colegii nu și-au ridicat salariile majorate, iar doi profesori au primit salarii mai mici, decât prevede noua lege. Precizările au fost făcute de ministrul Finanțelor, Ion Chicu, care susține că erorile au fost comise de contabilii instituțiilor vizate, care au greșit calculele sau au acționat prea lent.

Ministrul a mai spus că cei doi dascăli și-au ridicat deja salariile recalculate, iar cadrele didactice din cele 7 colegii își vor primi lefurile cel târziu luni.

"Dacă mă refer la cazul Ungheni, diferența a fost 800 de lei, care din eroarea contabilului nu a fost achitată. Ea a fost calculată și i-a fost transferată la card. Contabilul a recunoscut eroarea respectivă", a declarat ministrul Finanțelor, Ion Chicu.

Ministrul Finanțelor a ținut să facă precizarea după ce directoarea unui liceu din Ungheni a declarat pentru ziarul Expresul că ar fi primit un salariu cu 1.200 de lei mai mic, după ce a intrat în vigoare noua lege a salarizării. Ion Chicu, mai spune că astfel de situații au fost doar două la număr și nu din cauza legii, care nu funcționează, ci din cauza calculelor greșite.

"În cazul în care salariul calculat pe nou este mai mic decât media pe anul din 2018, atunci angajatului i se compensează această diferență", a afirmat ministrul Finanțelor, Ion Chicu.

Majoritatea profesorilor spun că au reușit să se bucure deja de primul salariu majorat. Olga Sava, care este profesoară de limba rusă și director adjunct al gimnaziului din satul Bobeica, raionul Hîncești afirmă că salariul i s-a majorat cu aproape o mie de lei.

"Acum va fi mai ușor să adun banii ca să îmi realizez visul de a-mi vedea în toată vara copiii", a spus directorul adjunct gimnaziul din satul Bobeica, Olga Sava.

Irina Hâncu, profesoară de biologie în satul Bobeica spune că majorările erau demult așteptate.

"O majorare la salariu o să fie și un ban economisit pentru deplasarea copiilor la liceul din raion, fiindcă aici este doar gimnaziu", a zis profesoara de biologie, gimnaziul din satul Bobeica, Irina Hâncu.

Cei mai încântați de noua lege a salarizării sunt tinerii specialiști. În timp ce profesorii cu experiență vor primi în medie mai mult cu 800 de lei, lefurile profesorilor fără grad didactic s-au mărit în medie cu 1.500 de lei, în unele cazuri și cu două mii de lei. Astfel dascălii cu o experiență de până la trei ani primesc salarii de cel puțin cinci mii de lei.

"Salariul mă motivează. De la început când am început a activa era mic salariul, dar acum s-a ridicat și este destul de bună leafa", a spus învățătoarea de la gimnaziul din satul Bobeica, Ana Morăraș.

Salariile a peste 36 de mii de profesori depășesc lunar suma de 6.700 de lei. Pentru reforma salarială, între anii 2019 - 2021 se vor aloca 3,9 miliarde de lei. Creșterea lefurilor a fost posibilă în cadrul reformei sistemului de salarizare, denumită Salarii bune pentru Moldova, inițiată de partidul de guvernare.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.