Prognoze FMI: Moldova a înregistrat progrese la capitolul implementarea reformelor
Embed:
Prognoze FMI: Moldova a înregistrat progrese la capitolul implementarea reformelor

Moldova a înregistrat progrese la capitolul implementarea reformelor, iar situația financiară din țară s-a restabilit. Este concluzia misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internațional, care și-a încheiat vizita la Chișinău. În baza raportului final, în luna aprilie, FMI va debloca următoarea tranșă în valoare de 21,2 milioane de dolari. 

Experții FMI au revizuit prognozele de creștere a Produsului Intern Brut de la 3% la 4,5% pentru 2017.

Totodată, misiunea a estimat o creștere a exporturilor la nivel de 10% și a importurilor la nivel de 8%. Pentru aceeași perioadă, salariul mediu prognozat este de 5600 de lei, cu 10,1% în creștere față de anul trecut.

"Autoritățile  Moldovei au înregistrat în continuare progrese în eliminarea vulnerabilităților din sectorul financiar-bancar dar și implementarea reformelor. Eforturile depuse au contribuit la revenirea la starea de stabilitate financiară și la restabilirea creșterii economice. Prognozăm o creștere economică mai mare de 4,5 la sută în 2017.", a afirmat șeful misiunii FMI, Ben Kelmanson.

Premierul Pavel Filip susține că autoritățile sunt pregătite să îndeplinească toate angajamentele asumate față de FMI, dar și alți parteneri de dezvoltare. Prim-ministrul a discutat cu experții de la FMI despre reforme dar și despre revizuirea tarifelor la energia electrică și cea termică. Iar Banca Mondială și Comunitatea Energetică sunt dispuse să ofere consultanță la acest capitol.

Executivul își propune să dezvolte și sistemul de protecție socială, inclusiv să susțină financiar familiile sărace. 

"Guvernul va susține în continuare consolidarea sectorului bancar, transparența acționarilor prin aplicarea legilor deja aprobate. Prioritate de bază pentru creșterea economică este consolidarea guvernanței economice și al transparenței. Ne-am angajat să luăm măsuri ferme pentru a aborda activitatea slabă și a combate corupția într-un număr de domenii inclusiv aplicarea legilor și reglementărilor și eficiența sistemului judiciar", a declarat premierul Pavel Filip.

La fel, s-a convenit crearea unui plan de dezvoltare economică, care va fi elaborat până la sfârșitul lunii martie. Potrivit premierului, documentul va sta la baza actualizării Strategiei Naționale de Dezvoltare 2020. Misiunea de evaluare s-a aflat la Chișinău în perioada 14 - 28 februarie. 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.