Program 50+50. Consiliul raional Orhei oferă bani primarilor pentru cultură
Embed:
Program 50+50. Consiliul raional Orhei oferă bani primarilor pentru cultură

Autoritățile raionale din Orhei au lansat un program inedit de finanțare, intitulat 50+50, pentru a susține bibliotecile, casele de cultură și colectivele folclorice din sate. Pentru a primi bani, însă, instituțiile culturale trebuie să fie susținute și de către Primării.

Pentru a participa la concurs, instituțiile culturale din Orhei trebuie să depună o cerere la Consiliul raional, iar o comisie va decide care dintre ele vor fi câștigătoare.

"Scopul nostru primordial este de a crea niște condiții cât de cât favorabile pentru promovarea patrimoniului cultural și material. Este vorba de folclorul autentic, creația artistică de amator", a afirmat șeful Secției Cultură, Consiliul raional Orhei, Gheorghe Guriuc.

Suma maximă care poate fi solicitată constituie 25 de mii de lei. Principala condiție este ca autoritățile locale să investească tot atâția bani, cât oferă Consiliul raional. Inițiativa este susținută de primari.

"N-am fi învestit, cinstit, dar în cazul în care a apărut clar că vom ieși cu inițiativa la Consiliu. Alocăm din alte surse, deoarece este convenabil", a spus primarul satului Ivancea, raionul Orhei, Oleg Gașper.

Primăria satului Ivancea, de exemplu, are nevoie de bani ca să cumpere costume populare pentru un colectiv artistic, format din etnici ucraineni.

"Avem nevoie de costume, deoarece pe acestea vechi noi le-am confecționat manual din ce am găsit. Singuri am inventat cum trebuie să arate", a comentat conducătorul colectiv artistic, Natalia Răilean.

Autoritățile locale vor să achiziționeze și un lot de carte editat în limba română pentru biblioteca publică.

"Avem foarte puține cărți în grafie latină, mai mult în chirilică. Și uitați-vă sunt cărți foarte vechi. Deja sunt și deteriorate", a declarat șefa bibliotecii din satul Ivancea, raionul Orhei, Margareta Verbițcaia.

Și primăria din satul Podgoreni a solicitat sprijin financiar pentru reparația căminului cultural.

"Aici ne trebuiește ca să schimbăm ferestrele, reparație. E de mulți ani. Aici a fost atelierul școlar. Trebuiește tot de fărâmat", a menționat primarul satului Podgoreni, raionul Orhei, Alexandra Bernevec.

Iar pentru colectivul artistic din localitate are nevoie de costume populare și de o armonică nouă.

"În jur de 35-40 de ani are instrumentul acesta. L-am luat când încă era URSS. L-am păstrat și îl avem și astăzi, dar ne trebuie unul nou", a precizat conducătorul colectiv artistic, Mihai Rusu.

Primăriile care vor să beneficieze de sprijin pot depune cereri până pe 24 februarie.

Sursa Foto: publika.md

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.