Proiect discutat. A fost creat grupul de lucru care va modifica Legea Supremă
Embed:
Proiect discutat. A fost creat grupul de lucru care va modifica Legea Supremă

În Parlament a fost creat, astăzi, un grup de lucru care va elabora proiectul de lege prin care integrarea europeană a țării să se regăsească în Constituție. Decizia a fost aprobată cu votul majorității deputaților.

Din grupul de lucru vor face parte deputații democrați Raisa Apolschii și Sergiu Sîrbu și deputații grupului Popular European Eugen Carpov și Mihaela Spatari. În procesul de elaborare a modificărilor în Legea Supremă vor participa și mai mulți experți. 

"Orientarea Republicii Moldova spre spațiul valoric european face parte din fundamentul constituțional a Republicii Moldova. Dezvoltarea de mai departe a Moldovei nu poate fi asigurată, decât prin promovarea consecventă și ireversibilă a cursului strategic spre integrare europeană", a menționat președintele Parlamentului, Adrian Candu.

Proiectul a provocat discuții aprinse între deputați, care au durat mai bine de o oră.

"Noțiune de integrare europeană are caracter nejuridic, dar are caracter social-politic. De care parte vreți s-o lipiți în Constituție aceasta noțiune? Asta e calea de dezvoltare a țării", a spus deputatul PCRM, Vladimir Voronin.

"Vreau să vă laud domnul președinte Voronin! Dvs. ați fost la guvernare în anul 2005 și dvs. ați și semnat și ați și emis acel plan de acțiune Republica Moldova – Uniunea Europeană. Model mai bun de dezvoltare la ora actuală nu există în lume", a mai adăugat președintele Parlamentului, Adrian Candu.

"Cel care stă în spatele dvs. și a semnat Acordul de Asociere se mândrește că a semnat acest Acord de Asociere", a precizat vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă.

Deși pledează pentru integrarea țării noastre în blocul comunitar, liberalii nu au susținut proiectul.

"Dacă noi avem Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, la ce ne mai trebuie această introducere? Cum n-am da, cum n-am face, Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană spune că drumul nostru este integrarea în Uniunea Europeană", a declarat președintele fracțiunii PL, Mihai Ghimpu.

Iar socialiștii consideră că astfel de subiecte trebuie votate în cadrul unui referendum.

"Căutarea acestui model este problema cea mai importantă la ziua de azi pentru statul Republica Moldova. Trebuie să fie supusă referendumului", a zis deputatul PSRM, Vladimir Țurcan.

"Nu folosiți ca o icoană pe perete ideea cu referendumul. În anul 2010, înainte de referendumul din septembrie, 90 la sută, dacă nu greșesc, din populația țării pro-modificarea sau revenirea la alegerea directă a șefului statului, iar când s-a fixat un referendum la acest subiect, 30 de procente nici nu au venit, nici nu au participat la el", a afirmat președintele fracțiunii PDM, Marian Lupu.

"Absoluta majoritate dintre noi recunosc că integrarea europeană i-a adus beneficii cetățenilor Republicii Moldova. Ea contribuie la creșterea bunăstării vieții cetățenilor noștri și asta ne dorim", a evidențiat președintele Grupului Parlamentar Popular European, Valeriu Ghilețchi.

Grupul de lucru va avea la dispoziție 45 de zile pentru a elabora cele mai bune formule de modificare a Constituției.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.