Proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul de gaz și energie termică, criticat de CNA
Embed:
Proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul de gaz și energie termică, criticat de CNA

Centrul Național Anticorupție a constatat că proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul de gaze naturale și energie termică în perioada rece conține ambiguități și nu este în concordanță cu politicile statului în domeniul bugetar-fiscal. În același timp, experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției susțin că documentul este discriminatoriu.
Astfel, ambele instituții recomandă reexaminarea proiectului de lege.


CNA menționează că în proiect nu este clar stipulat dacă există bani pentru a ajuta consumatorii. În același timp, proiectul nu reglementează instituția responsabilă pentru stabilirea cuantumului corect al compensațiilor. Prin urmare, Centrul Național Anticorupție a recomandat ca proiectul să fie reexaminat, să fie stabilită perioada exactă de implementare a legii și o procedură clară de alocarea a mijloacelor financiare.


Totodată, experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției susțin că proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul de gaze naturale și energie termică în perioada rece a anului este discriminatoriu. Potrivit lor, locuitorii din sate, unde nu există rețea de gaze naturale, sunt discriminați în raport cu cei din orașe, care au încălzire centralizată. Și asta pentru că ei folosesc butelii cu gaze pentru a-și încălzi locuințele, care la fel s-au scumpit. Și nu toți oamenii din sate primesc ajutor social. Doar cei care trăiesc sub pragul sărăciei.


De asemenea, documentul nu stipulează clar situația celor care dispun de încălzire autonomă pe electricitate.


Potrivit experților, autorii proiectului sunt generoși cu locuitorii din orașe și oferă compensații atât pentru gaze naturale, cât și pentru energia termică pentru toate locuințele. Or, unele persoane dețin mai multe apartamente și case, iar mărimea compensației este egală, indiferent de starea materială a persoanelor, au constatat aceștia. Experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției mai precizează că astfel de abordare discriminatorie ar trebui soluționată, întrucât toți cetățenii sunt egali în fața legii și au dreptul la protecție și beneficii egale.


Aceștia au expediat o scrisoare președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, în care menționează că proiectul de lege trebuie completat cu prevederi clare pentru toate situațiile și categoriile de consumatori. Contactat de postul nostru de televiziune, Dan Perciun ne-a comunicat că pentru lectura finală se va ține cont de recomandări. Deputatul PAS a precizat că resursele financiare sunt prevăzute în bugetele, care vor fi votate în ședința de joi a Parlamentului. De asemenea, acesta a menționat că ajutoarele vor fi oferite în perioada noiembrie - martie. Potrivit lui Perciun, Ministerul Finanțelor va face plățile către Ministerul Muncii, iar cei din urmă vor transfera banii către furnizori.


Joia trecută, Parlamentul a votat proiectul în prima lectură. Astfel, cei care consumă până la 50 de metri cubi de gaze vor achita câte 6 lei și 80 de bani pentru un metru cub, iar pentru următorii 100 de metri cubi vor achita 7 lei și 90 de bani, guvernul va compensa doar primii 150 de metri cubi de gaze consumați. Totodată, Executivul va oferi compensații și cheltuielile pentru energia termică centralizată. Astfel, consumatorii casnici vor fi scutiți de două treimi din creșterea tarifului pentru prima gigacalorie consumată. De asemenea, mărimea ajutorului pentru perioada rece a anului va crește de la 500 la 700 de lei.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.