Proiectul privind sistemul electoral mixt, înregistrat de PSRM
Embed:
Proiectul privind sistemul electoral mixt, înregistrat de PSRM

Socialiștii au înregistrat astăzi în Parlament proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt de vot. Potrivit unui comunicat de presă al formațiunii, decizia a fost luată ieri după ce Consiliul Republican al PSRM a susținut inițiativa președintelui țării în acest sens. La rândul său, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a calificat inițiativa socialiștilor drept o ficțiune. 

Igor Dodon propune ca 51 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar 50 pe circumscripții. Dintre aceștia, 25 de aleși să fie votați de cetățenii din stânga Nistrului și diasporă, iar 25 de pe teritoriul controlat de Chișinău. În același timp, diaspora ar urma să aibă două zile la dispoziție pentru a-și exprima opțiunile electorale.

Președintele a anunțat pe o rețea de socializare că mâine consilierul său pe probleme juridice va pleca la Comisia de la Veneția pentru a transmite proiectul privind sistemul mixt, iar în următoarele zile, cel pe probleme de politică externă va prezenta documentul diferitor organizații. Dodon a spus că va discuta despre propunerea socialiștilor cu reprezentanții corpului diplomatic acreditat la Chișinău.

La rândul său, președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a scris pe blogul său că socialiștii și Igor Dodon merg împotriva voinței cetățenilor, care își doresc ca deputatul să fie ales de popor în mod direct, la fel cum este ales și președintele.

Potrivit liderului democraților, vorbele socialiștilor cum că ar fi pregătiți de schimbarea clasei politice sunt o ficțiune, la fel ca și declarația lor privind respectarea voinței poporului, folosită doar atunci când coincide cu interesele formațiunii lor politice.

Vlad Plahotniuc a mai scris că și inițiativa privind introducerea sistemului electoral mixt nu este una reală, dar o încercare de a stopa introducerea votului uninominal și de a lăsa clasa politică nereformată, exact în starea în care este ea acum, când cetățenii nu au încredere în partide și în Parlament.

PDM este pregătit să le ofere cetățenilor dreptul de a alege în mod direct deputatul, să aibă parte de alegeri populare adevărate, în sistem uninominal și acest lucru se va produce indiferent de încercările PSRM de a stopa acest proces, a mai scris președintele PDM pe blogul său.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.