Proiectul REPEMOL: Trei centre de primire urgențe regionale moderne, șapte secții dotate cu utilaj modern și trei mii nouă sute de medici pediatri instruiți
Embed:
Proiectul REPEMOL: Trei centre de primire urgențe regionale moderne, șapte secții dotate cu utilaj modern și trei mii nouă sute de medici pediatri instruiți

Trei centre de primire urgențe regionale moderne, șapte secții dotate cu utilaj modern și trei mii nouă sute de medici pediatri și asistenți instruiți. Sunt rezultatele proiectului de regionalizare a serviciilor pediatrice de urgență, implementat în ultimii zece ani cu sprijinul Elveției. Proiectul a avut drept scop reducerea ratei mortalității în rândul copiilor de până la cinci ani. 

În cadrul proiectului REPEMOL, în medicina de urgență au fost investite peste 15 milioane de euro. Cu o parte din bani, au fost create trei unități de primire urgență în nordul, sudul și centrul țării. Acestea au fost dotate cu echipament de ultimă generație. Una dintre unități a fost creată la Institutul Mamei și Copilului.

Unitatea de primiri urgență de la Institutul Mamei și Copilului are trei cabinete. Camera roșie, unde ajung copiii în stare critică, este dotată cu echipament medical ultramodern care permite resuscitarea și intubarea acestora în timp scurt.

"Datorită echipamentului avansat, mă refer la monitoarele de ultimă performanță, sursele de oxigen, echipamentului, încă o dată mă refer, avansat, deci noi putem preveni chiar și decesele", a spus medicul pediatru Ala Țurcanu.

"În fiecare zi, aici, în departament, se adresează în jur de 80 de copii. Dar în fiecare an, aici se adresează în jur de 20 de mii de copii", a zis directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun.

Astfel de centre de primire urgențe au fost create la Spitalul Clinic Muncipal Bălți și la cel din Cahul care deservesc toate localitățile din regiunea de nord si centru.

"S-a schimbat modalitatea de primiri urgență a pacienților în spital. Dacă până atunci, noi am avut o secție de internare care avea capacitatea doar de a înregistra pacientul, de a face fișa medicală, dar actul medical deja se făcea pe secții spitalicești, acum pacienții beneficiază de serviciile medicale de urgență imediat după ce se prezintă la unitatea de primiri urgentă", a spus directorul Spitalului Raional Cahul, Oleg Creciun.

În cadrul proiectului, aproape patru mii de medici și asistenți au participat la cursuri de instruire. Finanțatorii spun că nu ar fi reușit să implementeze toate obiectivele fără susținerea autorităților de la Chișinău.

"Cu zece ani în urmă, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, defapt pe atunci era Ministerul Sănătății, și-a luat angajamentul de a moderniza serviciile de urgență și terapie intensivă pediatrică din Moldova. În aceste condiții, am apelat la partenerii noștri de încredere", a spus ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

"De-a lungul acestor zece ani de implementare, proiectul a reușit să sporească considerabil șansele de supraviețuire a copiilor care necesită servicii medicale de urgență și de terapie intensivă", a afirmat deputatul PDM, Valentina Buliga.

Potrivit datelor Centrului Național de Management în Sănătate, în 2008 rata mortalității copiilor a fost de 14,4 la sută, iar anul trecut, de 11, 4 la sută.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.