Proiectul Supraveghere de vecinătate, implementat cu succes în Moldova. Rata criminalității a scăzut cu 10 la sută din anul 2013
Embed:
Proiectul Supraveghere de vecinătate, implementat cu succes în Moldova. Rata criminalității a scăzut cu 10 la sută din anul 2013

Rata criminalității a scăzut cu zece la sută în țara noastră, după șapte ani de la implementarea proiectului Supraveghere de vecinătate. Anunțul a fost făcut de către șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari, în cadrul unui forum de totalizare a rezultatelor programului. Acesta prevede colaborarea cetățenilor și autorităților locale cu poliția, pentru asigurarea ordinii publice. 

Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției, datorită cetățenilor care au reacționat prompt la cazurile de furt sau violență și au anunțat poliția, anul trecut au fost condamnați 2.000 de infractori. Cifra este de două ori mai mică față de anii precedenți, când ajungeau după gratii peste cinci mii de răufăcători.

În 2018, poliția a fost sesizată în peste 500 de cazuri, când oamenii au observat ceva dubios la vecin sau pe stradă. Datorită acestei monitorizări, rata criminalității a scăzut în țara noastră.

"Rata criminalității descrește paralel cu numărul descrescător al persoanelor care este încarcerat în penitenciare. Asta este ceva extraordinar, asta înseamnă că d-stră dragi cetățeni ați păstrat acest ritm", a afirmat șeful IGP, Alexandru Pânzari.

Peste 40 de mii de voluntari s-au alăturat programului Supraveghere de Vecinătate, care este cel mai mare proiect implementat în Republica Moldova cu implicarea societății și a poliției.

"Suntem mândri și foarte recunoscători dstră că credeți în colaborarea cu poliția și invers. Suntem mândri că programul prinde rădăcini tot mai adânci în Republica Moldova", a zis inițiatorul proiectului, asociația Eco-Răzeni, Sergiu Gurău.

Invitatul de onoare al evenimentului a fost Președintele Asociației Europene pentru Supraveghere de Vecinătate din Austria, Karl Brunnbauer.

"Sunt onorat să susțin această scurtă prezentare aici. Vă felicit pentru succesul dumneavoastră", a spus președintele Asociației pentru Supraveghere de Vecinătate, Karl Brunnbauer.

Programul Supraveghere de Vecinătate a fost inițiat în Moldova în anul 2013 și se bazează pe principiul cel mai bun polițist este vecinul tău.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.