Promo-LEX susține că Violeta Ivanov este defavorizată în campania electorală în comparație cu ceilalți pretendenți la șefia statului
Embed:
Promo-LEX susține că Violeta Ivanov este defavorizată în campania electorală în comparație cu ceilalți pretendenți la șefia statului

Promo-LEX susține că unul dintre candidații înscriși în cursa prezidențială este defavorizat în campania electorală. Este vorba despre candidatul partidului "ȘOR", Violeta Ivanov, căreia mai multe bănci i-au refuzat să-i deschidă un cont bancar. Astfel, potrivit Promo-LEX, din cauza unor lacune legislative, candidații înscriși în cursă nu au condiții egale pentru desfășurarea campaniei.

Potrivit șefului misiunii de monitorizare a alegerilor, Pavel Postică, refuzul mai multor bănci de a-i deschide un cont bancar Violetei Ivanov este nejustificat.

"Există o obligație legală pentru concurenții electorali să deschidă un cont electoral. În schimb, nu există nicio prevedere legală, care să balanseze această situație și în cazuri excepționale să oblige băncile comerciale să ofere conturi bancare pentru concurenții electorali sau pentru partidele politice".

Partidul „ȘOR” a anunțat în data de 6 octombrie că banca, la care formațiunea își deservea până acum conturile, a reziliat unilateral contractul fără a oferi vreo explicație. Formațiunea a mai depus cereri la alte bănci pentru a i se deschide conturi, dar acestea au refuzat sau nu au răspuns la solicitări. Juriștii partidului s-au adresat la Comisia Electorală Centrală, care a constatat că se încalcă prevederile legale și a redirecționat demersul către Banca Națională. BNM însă a precizat că deciziile privind inițierea, continuarea sau încheierea relației de afaceri cu clientul se iau de către bănci de sine stătător și că nu ține de competența instituției să soluționeze asemenea chestiuni.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.