Protest eșuat! Doar câteva sute de oameni au protestat astăzi în Capitală
Embed:
Protest eșuat! Doar câteva sute de oameni au protestat astăzi în Capitală

Câteva sute de oameni s-au adunat astăzi la un nou protest organizat de cinci partide de opoziție și 20 de ONG-uri afiliate lor. Protestatarii se opun modificării sistemului electoral, ce oferă dreptul cetățenilor de a alege direct deputatul. Unii organizatori au rămas dezamăgiți de numărul oamenilor care au ieșit în stradă și au dat vina pe faptul că autoritățile ar fi ordonat sistarea circulației trenurilor.

Printre cei care au răspuns la apelul de a veni în fața Parlamentului au fost și mai mulți tineri în tricouri cu inscripția Rusia și cu stema imprimată a Federației Ruse.

Organizatorii au încercat să-și justifice eșecul prin faptul că autoritățile ar fi ordonat sistarea circulației trenurilor. Imaginile filmate pe unele segmente de cale ferată demonstrează, însă, că apa a spălat terasamentele pe unele porțiuni, iar șinele au rămas, la propriu, în aer. Circulația trenurilor pe aceste segmente a fost sistată pentru a preveni un posibil dezastru.

În același timp, unele instituții de presă au relatat greșit despre numărul participanților la protest.

"Suntem acum în direct de la protestul care are loc în fața Parlamentului. În pofida vremii de afară, zeci sau poate chiar sute de mii de oameni au ieșit în scuarul Parlamentului la acest protest organizat împotriva schimbării sistemului electoral", a spus reporterul Europa Liberă, Ala Ceapai.

Solicitat să comenteze acest fals, directorul biroului de la Chișinău al Radio Europa Liberă, Vasile Botnaru, a declarat că responsabilitatea îi revine reporterului.

Și reporterul a recunoscut, ulterior, că a greșit și că nu a fost vorba despre mii de oameni la protest.

Analiștii politici califică acțiunea drept un eșec al partidelor de opoziție care se ascund în spatele unor organizații neguvernamentale și care, de altfel, promovează aspirațiile opoziției.

Unul dintre cei care a chemat oamenii în fața Parlamentului, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat într-o intervenție video pe o rețea de socializare că își dorește singură să aleagă deputații. Totuși, ea nu acceptă ca de acest drept să beneficieze și cetățenii care vor schimbarea sistemului electoral.

Unii manifestanți cred că schimbarea sistemului electoral nu este principala problemă a țării.

În ajun, șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat că modificarea sistemului electoral este dreptul suveran al oricărui stat.

"Alegerea sistemului de vot este dreptul suveran al fiecărui stat. Dar, există obligațiuni internaționale care trebuie respectate, legate de Consiliul Europei. Trebuie să așteptăm concluziile Comisiei de la Veneția, pentru că recomandările acesteia sunt luate în considerare atunci când se ia orice decizie", a afirmat ambasadorul UE în Moldova, Pirkka Tapiola.

Printre manifestanți erau și oameni băuți.

Presa a comparat protestul de astăzi al opoziției cu acțiunea organizată de PDM în data de 9 mai. Astfel, dacă azi s-au adunat doar câteva sute de oameni, Partidul Democrat a reușit să adune la începutul acestei săptămâni peste 50 de mii de persoane la un concert organizat cu ocazia Zilei Victoriei și Zilei Europei.

Pe parcursul acestei săptămâni, partidele de opoziție și ONG-urile afiliate lor politic au organizat zilnic proteste, la care se adunau doar câteva zeci de persoane. În același timp, în susținerea modificării sistemului electoral, PDM a adunat peste 850 de mii de semnături.

Toate sondajele de opinie publică arată că majoritatea cetățenilor doresc modificarea actualului sistem electoral.

Parlamentul a votat, în prima lectură, cu 74 de voturi din cei 81 de deputați prezenți la ședință, comasarea proiectelor privind votul uninominal și sistemul mixt. Astfel, compromisul larg în legislativ între partidele puterii și opoziției este în favoarea sistemului electoral mixt.

Proiectul a fost expediat Comisiei de la Veneția pentru examinare.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.