PROTEST la Guvern. Platforma DA, nemulțumită de cum este gestionată situația la CFM
Embed:
PROTEST la Guvern. Platforma DA, nemulțumită de cum este gestionată situația la CFM

Mai mulți membri și susținători ai partidului "Platforma DA" au protestat astăzi cu pancarte și lozinci în fața Guvernului, fiind nemulțumiți de modul în care este gestionată întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova.
Aceștia și-au asumat angajamentul public că, în cazul în care vor ajunge la guvernare, vor salva întreprinderea de la faliment, iar feroviarii își vor ridica salariile restante.
Au semnat și o declarație în acest sens, pe care au dus-o la sediul CFM.

"Platforma Demnitate și Adevăr are un plan coerent, bine-elaborat de redresare a situației de la Calea Ferată."

Protestatarii spun că sunt solidari cu angajații CFM care nu și-au ridicat salariile din luna decembrie.

"Se întâmplă pe un fundal electoral, dar nimeni nu ne poate acuza că facem doar politică."

La protest nu a venit însă niciun angajat al Căilor Ferate din Moldova.

"Au spus că suntem cu voi, suntem alături de voi, dar nu avem cu ce veni, nu putem să plătim un transport până la Chișinău. "

Protestatarii și-au manifestat nemulțumirea față de modul în care este gestionată Calea Ferată din Moldova și au învinuit Guvernul că nu întreprinde măsuri eficiente pentru a salva instituția de la faliment. Membrii Platformei DA și-au asumat angajamentul că, după alegeri, vor face ca tot posibilul ca situația de la CFM să se îmbunătățească. Au pregătit și o declarație în acest sens, pe care au dus-o la sediul CFM.


"Noi acum, cu deputata Inga Grigoriu, colega mea, să mergem să încercăm să avem întâlnirea cu domnul director sau cu cineva din conducere, să înmânăm această declarație."

Noul șef al Căilor Ferate din Moldova, Oleg Tofilat, le-a dat asigurări că până la sfârșitul acestui an, toate restanțele salariale față de angajați vor fi achitate.

"- Domnule director, dar luna decembrie este ultimul salariu?
- E achitat luna decembrie, sau pe jumătate?
- Luna decembrie încă nu este achitat totalmente. Eu cred că în două săptămâni noi vom încheia cu luna decembrie. "

Oleg Tofilat a mai menționat că are deja un plan de redresare a situației economice de la CFM.

"Există cale de ieșire. Planul este făcut, acum lucrez în a-l ambala într-o formă accesibilă pentru toți. Optimismul meu în primele 10 zile de muncă, a crescut. "

"Am vrut, iată noi o să vă înmânăm declarația noastră. Noi am fost astăzi și la Guvern. Iată 5 puncte."

"Eu sunt absolut deschis, și salut dialogul politic cu oricare formațiune politică în ce privește ameliorarea situației la Calea Ferată din Moldova"

Potrivit șefului CFM, în ultimele 6 luni de când nu și-au ridicat lefurile, în jur de 200 de persoane s-au concediat, iar în prezent, la CFM activează în jur de 6300 de angajați. Restanțele salariale se ridică la aproximativ 180 de milioane de lei. Am solicitat o reacție la acest subiect din partea Guvernului. Serviciul de presă al instituției ne-a comunicat că Executivul împărtășește îngrijorările actorilor politici care vor să vadă starea complicată de la CFM depășită cât mai curând. Totodată, Guvernul a solicitat concurenților electorali să-i ofere noului director al CFM un credit de încredere timp de trei luni, pentru a-i oferi posibilitatea să remedieze problema salariilor restante și să prezinte un plan de redresare a situației de la CFM.
După discuția cu șeful CFM, protestul s-a încheiat cu scandal. Un veteran de război, fost activist al Platformei DA, l-a acuzat de trădare pe Andrei Năstase.

"Dosarul meu penal a fost făcut pentru dînsul. L-am apărat pe dînsul. S-a dat la o parte. Voi ați trădat veteranii. Împreună cu Năstase aL vostru. Tu te-ai făcut deputat pe spatele meu, a veteranilor care te-au susținut pe tine. Povestește, cum ați ajuns deputați ... pe seama veteranilor și v-ați dat într-o parte."

Andrei Năstase a plecat de la fața locului, fără a oferi presei comentarii cu privire la incident. Inga Grigoriu ne-a comunicat că bărbatul a figurat într-un dosar penal după ce a tras focuri de armă în timpul unui conflict și este nemulțumit că Andrei Năstase nu și-a depășit atribuțiile și nu s-a implicat pentru a clasa dosarul în perioada în care era ministru de Interne.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.