Protest la sediul delegației UE. Mai mulți membri ai Partidului ȘOR au solicitat rechemarea din funcție a ambasadorului Peter Michalko
Embed:
Protest la sediul delegației UE. Mai mulți membri ai Partidului ȘOR au solicitat rechemarea din funcție a ambasadorului Peter Michalko

Protest în fața sediului Delegației UE din Chișinău. Mai mulți membri ai Partidului ȘOR au solicitat rechemarea din funcție a ambasadorului Peter Michalko, după ce oficialul a criticat, la un post de televiziune, amânarea examinării dosarului penal în care figurează președintele formațiunii, Ilan Șor. Pe pagina sa de facebook, șeful misiunii diplomatice a distribuit raportul Kroll, în care Șor este prezentat ca participant la furtul miliardului.

Cu pancarte în mâini, pe care erau scrise mesaje din legislația națională și internațională, membrii și susținătorii Partidului ȘOR au venit în fața sediului Delegației UE din Chișinău. Aceștia au calificat declarațiile lui Peter Michalko drept o imixtiune în actul justiției.

"Prin afirmațiile sale, în care practic deschis a cerut condamnarea lui Ilan Șor într-un controversat dosar judiciar pe care mulți experți, politicieni, dar și o parte semnificativă a societății îl consideră eminamente politic, Peter Michalko a făcut, de fapt, presiuni asupra justiției".

"Considerăm inacceptabil un asemenea comportament în cazul unui oficial european de un astfel de rang. Suntem nevoiți să-i reamintim domnului Peter Michalko că Republica Moldova este un stat suveran și independent, iar orice tentativă de a influența sau susține uzurparea puterii, reprezintă o infracțiune contra țării și a cetățenilor săi".

La finalul protestului, formațiunea a transmis Delegației UE la Chișinău o notă de protest. Un reprezentat al instituției, care a ieșit în fața manifestanților,
i-a asigurat că mesajul lor va ajunge în mâinile celor responsabili.

"- Totul se transmite, se înregistrează.
- Bine".

Postul nostru de televiziune a solicitat o reacție din partea responsabililor Delegației UE la Chișinău, însă aceștia au declarat că o vor face mai târziu, lucru care, deocamdată, nu s-a întâmplat. În apărarea lui Peter Michalko au sărit însă unii diplomați. Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Pascal Le Deunff, s-a declarat solidar cu ambasadorul UE și a precizat că Moldova s-a angajat în fața UE să asigure ca procedurile judiciare, imparțiale și complete, care se referă la fraudele bancare, să fie elaborate în cel mai scurt timp, iar persoanele care s-ar face vinovate să fie diferite justiției. Ilan Șor figurează într-un dosar ce vizează furtul de la BEM, Banca Socială și Unibank. Acesta a fost condamnat de prima instanță la șapte ani și șase luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis. Acum, dosarul se află pe rol la Curtea de Apel Cahul. Ilan Șor se declară nevinovat.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.