Protest la Țânțăreni. Localnicii au blocat accesul mașinilor care se duc spre groapa de gunoi
Embed:
Protest la Țânțăreni. Localnicii au blocat accesul mașinilor care se duc spre groapa de gunoi

Locuitorii satelor Țînțăreni și Geamăna au blocat ieri accesul mașinilor care transportă gunoiul la poligonul de la Țînțăreni. Oamenii spun că au ajuns în culmea disperării din cauza unui incendiu produs acum trei zile la groapa de gunoi și care nu a fost stins până la capăt. Resturile încă mocnesc, iar fumul dens și mirosul insuportabil au inundat localitățile din apropiere. Pentru a rezolva problema, la Chișinău a fost organizată o ședință la care a participat conducerea MAI, cea a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, dar și primarul Ion Ceban. În cadrul discuțiilor s-a stabilit că pentru lichidarea incendiului va fi folosită tehnica grea de intervenție.

Resturile depozitate la poligonul de gunoi fumegă încontinuu de duminică, după ce au luat foc, iar incendiul nu a fost lichidat până la capăt. Oamenii spun că nu pot sta cu geamurile și ușile deschise și practic nu mai pot respira din cauza fumului și a mirosului insuportabil.

"Ieri, dar și astăzi dimineața, satul era plin cu fum. Noi suntem din Geamăna. Dimineața m-am pornit la serviciu și nici nu puteam respira. Mă ustura în gât de la acest fum."

"Ar fi putut să astupe cu niște pământ și nu mai apăreau aceste probleme, dar deja totul s-a extins, arde aproape un hectar. Focul e stins, dar o să fumege încă mult și bine aici."

"Satul este împânzit de fum, de jos până în nori, nu te poți vedea om cu om de la fum. Toată lumea stă cu ferestrele închise, ușile închise. Vrem să ne rezolve problema, vrem să respirăm aer curat. "

La fața locului au venit și primarii satelor Geamăna și Ciobanovca. Aceștia spun că sunt neputincioși, deoarece poligonul este pe un teren privat, iar accesul oamenilor străini în zonă este interzis.

"Am încercat să vorbim cu directorul întreprinderii ca să își îndeplinească obligațiunile măcar cât de cât. Noi avem intenția să blocăm mai departe accesul, de astăzi municipiul Chișinău ar trebui să se gândească unde își va depozita mai departe deșeurile, au avut deja destul timp să rezolve întrebarea cu gunoiul."

Marți, primarul de la Țînțăreni, Vadim Bulgaru, a declarat pentru postul nostru de televiziune că focul nu poate fi stins până la capăt din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Am încercat să obținem o reacție de la directorul Întreprinderii Municipale Regia Autosalubritate, Eugeniu Axentiev, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon. Groapa de gunoi din Țînțăreni a fost închisă în anul 2010, din cauza multiplelor scandaluri dintre locuitorii satului și primăria Chișinău. Câțiva ani, deșeurile din Capitală au fost duse pe un poligon din Bubuieci. În vara anului 2017, aleșii locali din Țînțăreni împreună cu municipalitatea au ajuns la un compromis care prevede alocarea a șase milioane de lei anual pentru comuna Țînțăreni, pentru proiecte de infrastructură, iar gunoiștea a fost redeschisă.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.