Punct și de la capăt. Curtea Constituțională a decis că Parlamentul poate fi dizolvat
Embed:
Punct și de la capăt. Curtea Constituțională a decis că Parlamentul poate fi dizolvat

Parlamentul poate fi dizolvat și pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate.
Curtea Constituțională a decis că există circumstanțe pentru dizolvarea Legislativului, întrucât nu a fost învestit un nou Guvern.
Sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului a fost depusă la Înalta Curte de președintele Maia Sandu.
Doi judecători, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan, au avut opinii separate.

"Se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea parlamentului RM de legislatura a X-a imposibilitatea formării guvernului în conformitate cu prevederile articolului 85 aliniatele 1 și 2 din Constituție. Doi. Prezentul aviz este definitiv. Nu poate fi supus nici unei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. "

Potrivit articolului 85 din Constituție, Parlamentul poate fi dizolvat în cazul imposibilității formării unui guvern sau în cazul blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni. De asemenea, Legislativul poate fi dizolvat dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.

"Curtea constată că eșuarea formării guvernului la prima solicitare poate fi imputată parlamentului. Curtea a reținut că atât refuzul persoanei de a fi candidat la funcția de prim ministru din partea majorității parlamentare absolute formalizate cât și faptul că majoritatea parlamentară nu sa asigurat de convingerea candidatului propus privind menținerea acceptului de a acandida nu pot fi imputate președintelui RM. Această situație este imputabilă parlamentului. "

Șeful statului, Maia Sandu, nu poate semna decretul de dizolvare a Parlamentului până în data de 30 mai, când expiră starea de urgență. Sandu a salutat decizia Înaltei Curți.

"Voi semna în curând decretul pentru dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate. În perioada stării de urgență Parlamentul nu poate fi dizolvat, există câteva sesizări la CC și trebuie să vedem ce o să se întâmple cu ele. Perioada trebuie să țină cont de situația pandemică și de prevederile constituționale".

Anterior, deputații PAS și parlamentarul neafiliat Octavian Țîcu au depus la Curtea Constituțională sesizări privind neconstituționalitatea instituirii stării de urgență.


 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.