Putin își menține poziția. Rusia anunță că este gata să acopere tot volumul necesar de gaze naturale a Europei
Embed:
Putin își menține poziția. Rusia anunță că este gata să acopere tot volumul necesar de gaze naturale a Europei

Rusia este gata să acopere tot volumul necesar de gaze naturale a Europei. Declarația a fost făcută de președintele rus Vladimir Putin în cadrul unui forum internațional specializat în sectorul energetic global. Liderul de la Kremlin a respins acuzațiile precum că Moscova ar limita aceste livrări din motive politice și a îndemnat țările europene să încheie cu Gazprom contracte pe termen lung.


"Dacă ei cer să creștem mai mult livrările de gaze, suntem gata să le creștem. Le vom crește cu cât cer partenerii noștri. Nu există niciun refuz, niciunul."

Putin susține că europenii au făcut în ultimii ani greșeala de a miza pe achizițiile de gaze pe piața spot pentru tranzacționarea gazelor naturale, în loc să încheie cu Rusia contracte pe termen lung. Liderul de la Kremlin a mai declarat că noile proiecte de conducte, inclusiv Nord Stream 2, vor asigura stabilitatea și aprovizionarea cu gaze în volumele necesare țărilor europene pentru anii următori.


"Rusia, dacă ați observat, nu utilizează niciun fel de arme. Iar ce ține de economie, ce fel de arme folosim? Chiar și în cele mai dificile perioade ale Războiului Rece, Rusia și-a îndeplinit în mod regulat și continuu contractul și a furnizat gaze către Europa."


Anterior, asistentul american pentru securitate națională Jake Sullivan a cerut Rusiei să crească volumul de gaze pentru Europa. În același timp, el a subliniat că guvernul rus ar face o greșeală dacă ar folosi gazul ca armă politică. În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „Rusia nu a folosit niciodată, nu folosește și nu intenționează să utilizeze combustibil albastru pentru a pedepsi pe nimeni”. Potrivit acestuia, Rusia este ghidată exclusiv de propriile interese și de interesele poporului său. Peskov a mai declarat că Gazprom furnizează în prezent Europei gaze la nivelul maxim prevăzut în contractele existente și orice creștere a acestora va trebui negociată cu compania rusă. Prețurile gazelor naturale au crescut la niveluri record în ultimele luni. Potrivit experților, această criză a fost provocată de redresarea economiilor după blocajul generat de pandemia de COVID-19, dar și de nivelul scăzut al gazului stocat în depozitele europene.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.