Răspunsul FMI: Acordul de finanțare cu țara noastră nu va fi renegociat
Embed:
Răspunsul FMI: Acordul de finanțare cu țara noastră nu va fi renegociat

Fondul Monetar Internațional nu va renegocia Acordul de finanțare cu țara noastră. Acesta este răspunsul oferit în exclusivitate, pentru postul nostru de televiziune, de către reprezentanții organizației internaționale. Asta după ce președintele Igor Dodon și reprezentanții PSRM au declarat că vor să aibă discuții separate și mai detailate cu membrii Cabinetului de miniștri și experții FMI privind înăsprirea politicii fiscale aprobată de Guvernul Sandu, în schimbul împrumutului de 46,5 milioane de dolari.

Potrivit FMI, Acordul de finanțare negociat cu Republica Moldova în anul 2016 nu poate fi renegociat, întrucât are o durată de trei ani și expiră la începutul lunii noiembrie a acestui an. Prin urmare, măsurile fiscale negociate de actualul Guvern, în perioada 6 iunie - 10 iulie, care sunt dur criticate de mediul de afaceri, rămân în vigoare. Acestea urmează să fie aprobate de Consiliul de directori ai FMI în data de 20 septembrie 2019 și numai după aceasta se va decide dacă țara noastră va primi banii promiși.

Următoarele negocieri cu FMI pot avea loc de la zero, abia din 2020, în contextul unui nou program de finanțare. Răspunsul reprezentaților oficiului FMI din Moldova vine după ce președintele Igor Dodon a reiterat faptul că este nevoie de un nou dialog cu această organizație internațională, în legătură cu obiecțiile mediului de afaceri privind măsurile fiscale promovate de Ministerul Finanțelor. În plus,   șeful statului a anunțat că a convenit cu conducerea PSRM să poarte discuții separate cu membrii Guvernului și experții FMI.

Igor Dodon este însă contrazis de consilierul său prezidențial, fostul ministru al Finanțelor, Ion Chicu, care ne-a spus că Președinția nu participă la negocieri cu FMI, pentru că aceasta este prerogativa Guvernului. Totodată, Ion Chicu, a concretizat că Igor Dodon a reiterat necesitatea discuțiilor suplimentare cu experții acestei instituții internaționale privind condiționalitățile incluse în memorandum.

La sfârșitul lunii iulie, președintele Dodon a recunoscut gafa Guvernului învestit cu votul alianței  PSRM-ACUM, privind măsurile fiscale dure anunțate de Ministerul Finanțelor. În context, el a precizat că a informat Executivul și Legislativul că nu va promulga niciun proiect de lege cu impact regulatoriu, dacă acesta nu va fi supus consultărilor publice.

Totodată, Igor Dodon susține că a încurajat  Guvernul să renegocieze cu această instituție financiară unele din condiționalități incluse în program. 

Recent, ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a declarat că guvernarea nu are de gând să mai negocieze acordul cu Fondul Monetar Internațional și că măsurile fiscale care au fost agreate, acum o lună, în cadrul memorandumului cu FMI, afectează un segment îngust de antreprenori. 

Acordul cu FMI prevede majorarea cotei TVA pentru hoteluri, restaurante și cafenele de la 10 la 20 la sută,  impozitarea tichetelor de masă, precum și anularea scutirii personale pentru cei care au venituri mai mari de 30 de mii de lei lunar. Noile măsuri ar urma să intre în vigoare din 1 ianuarie 2020. 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.