Răsturnare de situație. Cele 10 vaccinuri împotriva COVID-19 au fost recomandate și nu aprobate, cum anunțau anterior autoritățile
Embed:
Răsturnare de situație. Cele 10 vaccinuri împotriva COVID-19 au fost recomandate și nu aprobate, cum anunțau anterior autoritățile

Răsturnare de situație. După ce ieri Comitetul Național Consultativ de Experți în Domeniul Imunizărilor a anunțat că a aprobat zece vaccinuri împotriva Covid-19 care pot fi utilizate în Republica Moldova, astăzi autoritățile au făcut un pas înapoi și au declarat că de fapt este vorba doar despre o recomandare. Astfel, decizia finală privind administrarea acestor seruri în țara noastră va fi luată de către Ministerul Sănătății.

Comitetul Național Consultativ de Experți în Domeniul Imunizărilor anunța ieri într-un comunicat de presă că a aprobat zece vaccinuri împotriva Covid-19 care pot fi utilizate în Republica Moldova. Astăzi însă, coordonatoarea campaniei de vaccinare în țara noastră, Ninel Revenco, a precizat pentru postul nostru de televiziune că de fapt este vorba doar despre o recomandare, deoarece instituția nu are atribuția de a lua decizii.

"Recomandările noastre sunt transparente, bazate pe recomandările organizațiilor internaționale, a dovezilor științifice pe care le urmărim zilnic.Decizia de aprobare a unuia sau altui vaccin nu este în competența acestui comitet, noi venim doar cu recomandări. În partea decisivă este Ministerul Sănătății, AMDM".

Printre vaccinurile recomandate de Comitetul Național Consultativ de Experți în domeniul imunizărilor sunt: Pfizer Biontech, trei tipuri de AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac, Moderna, Janssen, Sputnik V și CanSinoBio. Membrii Comitetului au precizat că au luat această decizie deoarece situația epidemiologică din Republica Moldova este nefavorabilă. Potrivit unui comunicat de presă, vaccinurile enumerate au fost cu succes dezvoltate în țările de origine și au demonstrat un grad înalt de siguranță și eficiență. Amintim că săptămâna trecută, Agenția Medicamentului a decis autorizarea a trei vaccinuri. Este vorba despre Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Sputnik V, pentru care vor fi emise certificate de înregistrare cu termen de un an cu solicitarea prezentării studiilor privind siguranța și eficacitatea acestora. Campania de vaccinare în Republica Moldova a început în data de două martie, iar ultimele date prezentate de Ministerul Sănătății arată că până în prezent au fost imunizați, în total, 2604 angajați ai instituțiilor medicale.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.