Răsturnare de situație în scandalul construcției blocului de pe strada Eugen Coca. CSJ a emis o hotărâre irevocabilă
Embed:
Răsturnare de situație în scandalul construcției blocului de pe strada Eugen Coca. CSJ a emis o hotărâre irevocabilă

Răsturnare de situație în scandalul construcției blocului cu 11 etaje într-un cartier rezidențial de pe strada Eugen Coca. Primăria municipiului Chișinău nu mai este obligată de instanța de judecată să elibereze documentul ce autorizează lucrările de construcție, după ce Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia emisă în acest sens de Curtea de Apel în aprilie. Avocatul locuitorilor din zonă, care au mers să-și caute dreptatea la CSJ, consideră că acum există temei pentru demolarea blocului ridicat fără autorizația Primăriei. Asta în timp ce compania de construcție susține că are dreptul să continue lucrările și planifică darea în exploatare până la sfârșitul anului."Noi am depus în ordine civilă, la Judecătoria Chișinău cu sediul Centru, am solicitat demolarea integrală a blocului și cererea noastră se examinează. Asta pentru că blocul atentează în mod inadmisibil asupra proprietăților vecinilor adiacenți. Blocul este construit pe hotar și balcoanele sunt chiar pe gardul vecinilor."


Responsabilii de la Primăria Chișinău susțin că iau în calcul solicitarea locuitorilor din cartier privind demolarea blocului ridicat fără autorizația administrației locale, dar precizează că aceasta este o procedură foarte complicată. Pe de altă parte, compania de construcții insistă că decizia Curții Supreme de Justiție nu oferă temei autorităților să inițieze procedura de demolare a imobilului.


" noi am solicitat la Curtea de Apel să ne elibereze un executor care să permită la fața locului să activeze și să înregistreze toate cazurile în care vecinii ne pun impedimente. Curtea Supremă a casat hotărârea Curții de Apel, cea legată de executorul judecătoresc. Doar atât. "


În februarie, Curtea de Apel Chișinău a confirmat faptul că instanța de judecată a oferit autorizația de construcție în locul Primăriei aplicând procedura eliberării tacite. În aprilie, tot Curtea de Apel a obligat Primăria să elibereze documentul în termen de 30 de zile însă această decizie a fost anulată de Curtea Supremă de Justiție la solicitarea locuitorilor din cartier, dar și a autorităților municipale.
Astfel, juristul Primăriei Chișinău spune că agentul economic nu va mai putea continua lucrările de construcție a blocului cu 11 etaje de pe strada Eugen Coca.


" În ceea ce ține de executorul judecătoresc, nu este niciun act care să oblige Primăria în careva acțiuni. În ceea ce ține de continuarea construcției, noi ne menținem poziția și considerăm că acolo nu pot avea loc lucrări. Nu mai sunt pârghii, ei nu se mai pot adresa în instanța de judecată cu privire la obligarea Primăriei la careva acțiuni. "


Agentul economic spune însă că decizia instanței de judecată privind eliberarea autorizației tacite încă nu a fost examinată de Curtea Supremă de Justiție și rămâne în vigoare.
Autoritățile municipale au încercat de mai multe ori să stopeze ridicarea ilegală a blocului locativ în imediata apropiere a caselor la sol pe motiv că încalcă dreptul vecinilor la proprietate și viață privată. În ianuarie 2020, primarul general al Capitalei a emis o dispoziție privind anularea actelor permisive acordate tacit de către judecători.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.