Reacția companiilor amendate de Consiliul Concurenței cu peste 91 de milioane de lei
Embed:
Reacția companiilor amendate de Consiliul Concurenței cu peste 91 de milioane de lei

Reprezentanții celor patru companii de uz fitosanitar și fertilizanți, suspectate de înțelegere de cartel și amendate de Consiliul Concurenței cu peste 91 de milioane de lei, neagă acuzațiile care li se aduc. Într-o conferință de presă, aceștia au declarat că verificările efectuate de Consiliul Concurenței au avut loc cu grave abateri și că nu li s-a permis măcar să participe la audieri. Ei au cerut implicarea instituțiilor  competente pentru investigarea cazului și au declarat că vor contesta decizia în toate instanțele.

"Reprezentanții companiilor "Agrostoc" și "Fertilitatea Chișinău" au negat faptul că ar fi avut o înțelegere de cartel și susțin că între ei, concurența este una dură.

"Constatăm lipsa de implicare competentă, profundă și responsabilă în investigațiile desfășurate de Consiliul Concurenței. Din acțiunile și concluziile prezentate se vede clar că acestea sunt lipsite de valoare profesională. Sunt orientate spre mimarea procesului adevărat de investigație."

"Aspectul precum că prețurile din România sau Ucraina sunt cu 28-45% mai mici ca în Republica Moldova nu este adevărată. Furnizorii au aceeași politică pentru toți."

Reprezentanții companiei "Bioprotect" au acuzat Consiliul Concurenței de defăimare și proces netransparent.

"Decizia din 26 martie este poziția unilaterală a Consiliului Concurenței și urmează să fie supusă în mod obligatoriu controlului de legalitate. Decizia Consiliului Concurenței urmează a fi contestată în instanța de judecată, iar noi avem convingerea că instanța va indica lipsă de temei factologic."

Iar directorul companiei "Diazchim" susține că la mijloc ar fi și alte interese. El l-a acuzat pe directorul Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, de încălcarea regimului de conflict de interese. Potrivit lui, unul dintre membrii familiei lui Răducan ar fi deținătorul unei licențe pentru importul și exportul produselor uz fitosanitar și fertilizanți.

"Președintele CC a avut un rol activ în demararea și desfășurarea investigațiilor, ceea ce a însemnat dispoziția, ordinele de efectuare a inspecțiilor și toate celelalte acte emise de CC. Acțiunile domnului Răducan, în calitatea sa de președintele CC, nu doar că pun la îndoială obiectivitatea investigațiilor, dar încalcă grav și regimul conflictului de interese."

Președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, neagă toate acuzațiile.

"Compania care are atribuție cu familia mea nu a comercializat niciodată fertilizanți pentru agricultură, mai mult de atât, acest gen de activitate nu este unul licențiat. Decizia Consiliului Concurenței a fost una foarte bine argumentată și legală, iar companiile pot să o atace în instanța de judecată."

Consiliul Concurenței a amendat companiile la sfârșitul lunii martie cu 91 de milioane de lei pentru înțelegere de cartel. Potrivit Consiliului, reprezentanții firmelor fixau prețurile și unele condiții de tranzacționare a produselor de uz fitosanitar către întreprinderile agricole din țară. Valoarea prejudiciului înregistrat de consumatori pe parcursul anilor 2015 - 2020 este de aproximativ 190 de milioane lei. Consiliul Concurenței a mai anunțat că s-au colectat și probe care demonstrează că reprezentanții firmelor implicate comunicau între ei.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.