Reacția reprezentanților "Carierei Micăuți" la acuzațiile deputaților: Acțiunile acestora sunt abuzive și depășesc grav competențele stabilite prin lege
Embed:
Reacția reprezentanților "Carierei Micăuți" la acuzațiile deputaților: Acțiunile acestora sunt abuzive și depășesc grav competențele stabilite prin lege

Reprezentanții Societății pe Acțiuni "Cariera Micăuți" acuză deputații și membrii comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale de faptul că urmăresc să preia abuziv cariera de piatră. Reacția vine după ce ieri, parlamentarii Alexandru Slusari și Lilian Carp au încercat să blocheze utilajul antrenat în extragerea și transportarea pietrei, pe motiv că lucrările ar fi ilegale. Reprezentanții Carierei Micăuți spun că vor cere Procuraturii Generale să investigheze acțiunile deputaților și amenință cu proteste.

Avocatul care reprezintă interesele "Carierei Micăuți susține că deputații Alexandru Slusari, Lilian Carp și Nicolae Ciubuc urmăresc interesele altor persoane, care, la rândul lor, vor să preia ilegal această carieră de piatră.


"Acuzațiile aduse de domnul Carp, Slusari și Ciubuc sunt neîntemeiate. Considerăm că acțiunile acestora sunt abuzive și depășesc grav competențele stabilite prin lege, atât în virtutea funcției de deputat, cât și în funcție de membru al comisiei. "

Avocatul i-a acuzat și pe reprezentanții Inspecției pentru Protecția Mediului, care au sigilat unele utilaje, că au făcut acest lucru abuziv, în lipsa unui organ de control. Potrivit avocatului, de la începutul acestui an, de la carieră nu au mai fost extrase zăcăminte minerale.


"Nu există o decizie de sistare a activității "Cariera Micăuți" care să fie emisă de către inspectorul principal al Inspectoratului de Mediu, respectiv, în lipsa unor asemenea acte, activitatea carierei nu este sistată, iar lucrările se efectuează în conformitate cu normele legale și actele permisive. "


Președintele fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, neagă acuzațiile și le califică drept defăimătoare. Slusari susține că dacă cineva are dovezi că el ar fi implicat personal, atunci să vină cu probe.


" "Bredul" despre interesele mele în cadrul acestei cariere, nici nu am de gând să-l comentez. Este act al organelor abilitate, iar stoparea activității este prescrisă aici. Acest organ, știind că cariera are "krâșă", i-a fost frică să aplice procedura de sigilare."


Iar deputatul PAS Lilian Carp susține că cei de la "Cariera Micăuți" ar trebui să se conformeze regulilor și nu vor mai avea parte de controale.


"Să nu facă exploatări pe un teren care este al Primăriei și nu le aparține. Să se conformeze cu legislația în vigoare și atunci vor lucra, să plătească salarii adecvate angajaților și să nu-i amăgească și să plătească impozitele necesare."


Președintele comisiei de anchetă în acest caz, Nicolae Ciubuc, a calificat declarațiile avocatului drept o manipulare.


"Sunt aberații, o formă crasă de manipulare a opiniei publice. Mă așteptam să văd argumente concludente în partea ce ține de încălcările constatate. Noi am acționat în cadrul legal, iar competențele și atribuțiile sunt consfințite prin regulamentul Parlamentului."


Șeful adjunct al Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Victor Dumneanu, ne-a spus că nu comentează declarațiile avocatului și că așteaptă decizia Curții de Apel Chișinău în acest sens.


Activitatea Carierei de Piatră din Micăuți a fost analizată și de membrii Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale. Președintele acesteia, Nicolae Ciubuc, a anunțat că statul a fost prejudiciat cu 700 de milioane de lei. Mai exact, din carieră au fost extrase cu 1,4 milioane de metri cubi de zăcăminte mai mult decât s-a indicat oficial. Mai mult, în cadrul audierilor a ieșit la iveală că muncitorii extrăgeau piatră de pe terenuri agricole care aparțin autorităților locale.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.