Reacții după vot: Maia Sandu crede că alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al CC a fost viciată
Embed:
Reacții după vot: Maia Sandu crede că alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al CC a fost viciată

Alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale a nemulțumit-o pe premierul Maia Sandu. Șeful Guvernului presupune că votul prin care exponentul PSRM a ales în fruntea Înaltei Curți a fost viciat și face presiuni asupra magistraților cărora le cere să spună public pentru cine și-au dat voturile. Asta deși Legea cu privire la Curtea Constituțională prevede clar că președintele instituției este ales prin vot secret.

Și colegii Maiei Sandu din PPDA cred că ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este o adevărată rușine, care reconfirmă că orice colaborare cu PSRM devine cu fiecare zi tot mai nocivă. Pe de altă parte, liderul informal al socialiștilor, președintele Igor Dodon, a lăudat calitățile profesionale ale lui Vladimir Țurcan.

Într-o postare pe pagina sa de facebook, premierul Maia Sandu a declarat că are dubii rezonabile legate de corectitudinea votului pentru alegerea președintelui Curții Constituționale.

Șeful Guvernului a scris că nu își poate permite ca procesul de dezoligarhizare a statului să se încheie cu preluarea controlului asupra unei instituții-cheie de către o altă forță politică, indiferent care ar fi aceasta. Și colegii Maiei Sandu sunt nemulțumiți că Vladimir Țurcan a ajuns în fotoliul de președinte al Curții Constituționale.

Deputatul PPDA Iurie Reniță susține că ceea ce s-a întâmplat astăzi la curte este o adevărată rușine și o decepție totală. Reniță le-a recomandat celor care umblă cu plocoane pe la Palatul Sultănesc să tragă concluziile de rigoare și să suporte consecințele.

Iar deputatul PPDA Octavian Țîcu a reiterat că orice colaborare cu PSRM devine cu fiecare zi tot mai nocivă! Președintele formațiunii, Andrei Năstase, nu a avut, deocamdată, o reacție la acest subiect. În schimb, liderul informal al socialiștilor, președintele Igor Dodon, l-a lăudat pe Vladimir Țurcan și a scris că trebuie păstrată neutralitatea Curții Constituționale.

Iar deputatul democrat Andrian Candu a felicitat-o ironic pe Maia Sandu și pe cei din Blocul "ACUM" că au finalizat cu succes așa-zisa depolitizare a Curții Constituționale și i-a întrebat dacă simt aerul schimbării?

La rândul său, deputatul PDM Pavel Filip afirmă că în toată această epopee cu depolitizarea curții “de râs și de plâns” sunt reacțiile celor de la ACUM.

"Membri de partid ați trimis, membri de partid au fost aleși în funcții! “E logic!”, a menționat Pavel Filip pe facebook.

Liberalii, la rândul lor, cred că de astăzi Curtea Constituțională a ajuns pe mâinile lui Igor Dodon. Este descalificant și degradant ca instituția ce garantează supremația Constituției să fie condusă de un fost comunist și deputat socialist, apropiat cercurilor rusești, se menționează într-un comunicat al formațiunii politice. Cu un asemenea președinte la Curtea Constituțională, Blocul ACUM, care a promis restabilirea încrederii în această instituție și depolitizarea ei, s-a compromis total în fața cetățenilor, spun liberalii.

Jurnalistul Petru Bogatu menționează că reacțiile anemice ale Maiei Sandu la capturarea dodonistă a instituțiilor statului devin deja comice. Ce-i asta? Slăbiciune, inconștiență sau ipocrizie sau toate laolaltă? s-a întrebat retoric jurnalistul.

Iar politologul Dionis Cenușă a remarcat că ar fi cazul ca premierul să înceteze să mai facă presiuni politice inutile în situații postfactum. În politică lucrurile se anticipează, iar legea trebuie schimbata, dacă se știe bine că poate crea scurtcircuit, a menționat Cenușă.

Președintele Partidului Uniunea Salvați Basarabia și fostul candidat la parlamentare pe lista blocului ACUM Valeriu Munteanu susține că fie a existat o înțelegere cu socialiștii în baza căreia cei de la PAS și PPDA au fost obligați să-l voteze pe Țurcan, fie Maia Sandu a pierdut controlul și nu mai e capabilă să oprească ofensiva lui Dodon și a Rusiei în Republica Moldova.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.