Reacții la decizia de dizolvare a Parlamentului. Dodon: Decizia Curții este o tentativă de uzurpare a puterii în stat
Embed:
Reacții la decizia de dizolvare a Parlamentului. Dodon: Decizia Curții este o tentativă de uzurpare a puterii în stat

Decizia Curții Constituționale este o tentativă de uzurpare a puterii de către șeful statului, Maia Sandu, care i-a folosit în interesele sale pe judecătorii Înaltei Curți.
Este reacția liderului socialiștilor, Igor Dodon, asupra hotărârii Curții privind dizolvarea Parlamentului.
În timp ce unii politicieni au salutat hotărârea de astăzi, alții au criticat-o dur și au precizat că reprezintă un precedent periculos pentru țara noastră.

La scurt timp după publicarea deciziei, Igor Dodon a venit cu o reacție pe canalul său de Telegram. Liderul PSRM a declarat că cei trei magistrați care au pledat pentru organizarea alegerilor anticipate ar fi acționat în interesele Maiei Sandu, încălcând grav normele constituționale. În aceste condiții, Igor Dodon a menționat că nu recunoaște decizia Înaltei Curți și va solicita demisia magistraților care au dat undă verde pentru organizarea scrutinului anticipat.

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a scris pe rețelele de socializare că
ar vrea să creadă în ipoteza că anticipatele vor salva țara și se va bucura dacă așa va fi. "Știu că în următorul parlament se vor regăsi aceleași partide acuzate azi de corupție. Chiar dacă Parlamentul a fost sancționat prin dizolvare pentru acțiuni care nu îi pot fi imputate Legislativului, ziua de azi desigur că poate fi calificată drept o victorie a Președinției în conflictul cu Parlamentul, dar e o victorie a lui Pirus. Căci ce fel de victorie e cea în care ai rămas singur să te bucuri de ea?" a scris Filip pe Facebook.

Președintele Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, susține că formațiunea pe care o conduce este pregătită pentru un scrutin electoral. Chiar și așa, într-o postare pe Facebook, Năstase menționează că aceste jocuri politice creează precedente periculoase, care fac țara și instituțiile statului vulnerabile.

Într-un comunicat emis presei, membrii Partidului Politic "Șor" au anunțat că nu le este frică de anticipate. Totuși, aceștia menționează că ceea ce s-a întâmplat la Curtea Constituțională nu e nici pe departe o rezolvare a crizei politice, ci aprofundarea ei. În loc de stabilitate și gestionarea eficientă a crizei pandemice, Maia Sandu a dus această țară și oamenii acestei ei spre nihilism, revoltă și dezorganizare", se mai precizează în comunicat.

Cu o reacție pe Facebook a venit și președintele grupului "PRO MOLDOVA", Andrian Candu. El a scris că ar vrea ca cei care au împins societatea în această zonă de incertitudine să aibă curajul să ia decizii care să scoată țara din anarhie cât mai curând.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat după decizia Înaltei Curți că Parlamentul actual va fi dizolvat, iar cetățenii vor alege în cadrul unui scrutin anticipat un nou Parlament.

Iar deputatul Platformei "Pentru Moldova", Sergiu Sîrbu a precizat că
decizia de astăzi al Curții Constituționale a fost luată sub presiune, este părtinitoare și atentează asupra principiului reprezentativității și separării puterilor în stat. Asistăm la un atac asupra instituției Parlamentului, forul legislativ suprem al țării și instituția care stă la baza sistemului de administrare a statului", a conchis politicianul.

De cealaltă parte, Partidul Unității Naționale salută decizia Curții. Octavian Țîcu susține că a "pledat necondiționat pentru dizolvarea actualului Parlament exprimând convingerea că actualul Legislativ nu mai reprezintă interesele cetățenilor, ci ale grupurilor criminale", a scris Țîcu pe o rețea de socializare.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.