Reforme eficiente. 130 de milioane de lei s-au economisit la achiziționarea medicamentelor
Embed:
Reforme eficiente. 130 de milioane de lei s-au economisit la achiziționarea medicamentelor

Peste 130 de milioane de lei au fost economisite în urma centralizării achizițiilor de medicamente pentru spitalele. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan în cadrul emisiunii "REPLICA", difuzată aseară la PRIME TV. Oficialul a precizat că acești bani vor fi folosiți pentru tehnologizarea instituțiilor medicale.

Alți invitați prezenți în studiou au remarcat că accesul populației la medicamente compensate și gratuite au redus cheltuielile nejustificate din sistemul de sănătate.

"Cele 130 de milioane de lei pe care am reușit să le economisim la achizițiile centralizate de medicamente, vin pe de o parte pentru că prețurile care au fost licitate în acest an au scăzut cu circa 30 la sută față de anul trecut. Noi am făcut ordine și am curățat lista care era prezentată agenției. Până la 1200 de medicamente erau pe lista care se licita. În mediu 200 - 300 din ele nu avea nici o ofertă. Noi am avut circa de 200 - 250 de mii de pacienți care au fost opriți în ambulatoriu și au primit medicamentele, au fost tratați. În așa mod am redus drastic cheltuiele nejustificate ale spitalelor", a afirmat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

"Din cele 600 de mii de spitalizări pe care le avem pe țară, 150 de mii nu erau argumentate înainte. Pacienții veneau la spital doar numai să primească aceste medicamente gratuit. Dar aceste 150 de mii de spitalizări sunt cheltuieli enorme pentru sistemul de sănătate. Acum au dreptul și medicii specialiști să prescrie medicamente compensate. Și este un factor foarte important. Banii care se vor economisi în spitale se vor duce la dezvoltarea tehnologiilor medicale și la plata medicului", a spus directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu.

"În anul 2016, noi am majorat cu aproape 50 la sută bugetul cu medicamente compensate. Dacă în 2015 el a fot aproximativ 350 de milioane de lei. În 2016 au fost alocate aproape 500 de milioane, dintre ele au fost valorificate, în modul practic au ajuns medicamentele în buzunarele pacienților de aproape 430 de milioane de lei", a zis ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

"Oamenii sunt informați. Oamenii vin. Mai ales sunt foarte bucuroși părinții. S-a majorat vârsta pentru copii, până la 18 ani. Adică solicită medicamente compensate și noi suntem datori și ei sunt obligați să ne ceară. S-au introdus un șir de diagnostice, mai mult de zece diagnostice în care la fel se dau medicamentele compensate. Se prescriu pentru tratamentul bolilor cronice", a afirmat medicul de familie, Marina Mocreac.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.