Respect Moldova - 16 februarie 2020
Embed:
Respect Moldova - 16 februarie 2020

În această ediție:

1. “Ai Cancer!” Sunt poate cele mai înspăimântătoare cuvinte pe care le poate auzi un om. Doar cineva care a trecut prin această încercare grea, înțelege norul de confuzie, pierderea controlului, frica de moarte și celelalte orori care vin în serie, una după alta. Vestea bună e că boala nemiloasă poate fi tratată dacă este depistată la timp. Vestea proastă este că indiferența poate fi mai periculoasă decât cancerul. Și… cel mai important detaliu: la ușa medicilor se bate atunci când venim pe două picioare, pentru un control de rutină – și nu atunci când suntem aduși pe brancardă, iar în față se deschide un ocean de disperare.
Replici de genul “a fost răpus de cancer” nu ar trebui să mai existe. Maxim ce ne-am dori să auzim, în cele mai critice situații, este “a răpus cancerul”.

2. Unicul cal din raionul Soroca care aparține statului și care a slujit toată viața sa la gimnaziul din Căinarii Vechi, ar putea ajunge la abator. Angajații instituției spun că nu mai au cu ce-l întreține, dar să-l doneze nu pot, pentru că legislația nu le permite acest lucru. Animalul urmează să fie scos la licitație în următoarele două săptămâni, iar cine va oferi cel mai bun preț, va fi noul lui stăpân. Angajații școlii speră ca noul proprietar să-l doneze mănăstirii din sat, care are toate cele necesare pentru a-l îngriji.

3. Harul este o noțiune atât de flexibilă, încât poate ascunde în el cele mai nebănuite talente. Bunăoară, preotul localității Sagaidac, raionul Cimișlia, printre slujbe și alte rânduieli bisericești, are o pasiune pe care o împarte cu alții - scrie versuri! Și nu e doar un hobby pe care îl au mulți oameni, ci o dragoste care a prins contur în două volume de poezii și altul de ghicitori - toate pentru copii. Mai nou, părintele Iurie lucrează la un nou volum de versuri care ar urma să fie publicat în curând. Apropo, măestria scrisului nu este singura cu care a fost înzestrat clericul.

4. Când spui Igor Chistol, inevitabil, gândul te duce la rolul Chiriței jucat cu atâta măestrie de marele actor, care încânta odată publicul cu prestațiile sale pe scena Teatrului "Eugene Ionesco". Dincolo de cariera cinematografică pe care și-a clădit-o în Rusia, mai nou, artistul a pășit în breasla regizorilor de film, pelicula de debut fiind "Ultima zi de mai", o producție nominalizată la Premiul Nica și câștigătoare la prima ediție a "Galei Cineaștilor" din țara noastră.
Despre actor, se spune că este un om capabil să spună pe dinafară ceea ce alții simt pe dinăuntru. Astea sunt însă roluri... Și atunci cum rămâne cu ceea ce se află în sufletul actorului?

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.