Respect Moldova - 23 februarie 2020
Embed:
Respect Moldova - 23 februarie 2020

În această ediție:

1. O bună parte din moldoveni s-au obișnuit cu stereotipuri de genul "plafonați", "mici și neînsemnați". Că nu avem una, că ne lipsește alta, că am fi săraci pentru că suntem proști și am fi proști... pentru că am fi săraci. Anume această resemnare nejustificată ne ține de ani buni în mocirlă...

Totuși, printre miile de oameni care au mai rămas acasă, găsim mai mulți "răzvrătiți", care nu se conformează statului de "loser". Acești oameni sunt "Respect Moldova". Printre ei se numără un mai vechi prieten al emsiunii noastre - Dmitrii Voloșin.
Ultima invenție a echipei sale este la mare căutare prin toate colțurile lumii, mai ales în rândurile împătimiților de scufundări. Proiectul "Lobster" este ultima inovație "made in Moldova" premiată la unul dintre cele mai importante concursuri de inventică din lume - "If Design Awards". Ce este "Lobsterul"? Nimic mai mult decât un gadget care îi ajută pe mulți înotători să să se avânte în adâncurile mărilor și oceanelor și să doboare record după record.

2. Dansul reprezintă ceva mai mult decât costumele care îți iau ochii, ovațiile publiciului sau titluri glorioase în presă. Dansul este o muzică mișcării și sigura artă prin care poți face ca muzica să devină vizibilă. Iar dincolo de fețele carismatice, de multe ori zâmbitoare ale dansatorilor, dincolo de prestațiile impecabile și lauri - se află ani de muncă, se ascund coborâșuri și urcușuri, toate adunate într-o terapie de antrenamente istovitoare. Dansul mai este și puterea de a accepta o înfrângere și de a învăța ceva din ea.
De aici... și concluzia: nu orice om care dansează poate fi numit "dansator". Procedeele grațioase și spectaculoase își au rădăcinile într-un talent înnăscut, un talent care trebuie însă șlefuit cu mare migală și cu un ocean de răbdare. Iar cei care sunt capabili să-și asume misiunea de a crește "artiștii mișcărilor" sunt adevărați titani.
Unul dintre ei este și coregrafa Victoria Ianiuc. De aproape 10 ani, Victoria crește în pepiniera sa viitori campioni la dansuri de estradă.

3. Trăim vremuri în care Moldova produce prea puține valori, valori adevărate - nu fumigene. Mai grav decât atât este că nu suntem capabili să apreciem la justa valoare nici operele lăsate moștenire de predecesorii noștri. Cu alte cuvinte trăim doar cu ziua de azi. De trecut aproape că nu ne pasă, iar ce ne-a rezervat viitorul... vedem mâine. Așa se face că Peste 140 de mii de exponate unice, printre care tablourile unor pictori renumiți, cărți vechi de sute de ani și manuscrise, au ajuns să fie păstrate, dacă ne putem exprima astfel, în condiții deplorabile. Piesele, care aparțin Muzeului Național de Literatură “Mihail Kogălniceanu” din Capitală au nevoie urgentă de restaurare. Instituția nu are însă specialiști și laboratoare speciale. Autoritățile recunosc că situația este critică și spun, tradițional, că sunt în căutarea unei soluții.

4. În continuare vă propunem să revenim la valori, la noțiunea de "părinte" pe care unii o păstrează cu sfințenie, iar alții o calcă în picioare cu prima ocazie. Vom atinge poate cel mai sensibil subiect, în care unor micuți nevinovați le-a fost furată copilăria, iar cineva luptă acum din răsputeri să le-o reîntoarcă!
La doar 33 de ani Elena Scripcari a ajuns să fie mama a șapte copii, unul mai mic decât celălalt: trei băieți și patru fete, cu vârstele cuprinse între patru și 13 ani. Doar trei sunt copii săi biologici. Anul trecut sora femeii a pierdut lupta cu cancerul, iar ultima sa dorință a sunat mai mult ca un strigăt de ajutor - să aibă grijă și de cei patru micuți ai ei, să nu-i lase pe drumuri. Astfel, în ciuda pierderii irecuperabile, Elena s-a pomenit că i se dublează sensul vieții, că Cel de Sus a binecuvântat-o cu această misiune nobilă. Pentru această comoară însă, femeia a ajuns să dea o luptă inegală.

5. Salvează vieți, sting incendii, sunt puternici și nu le este frică de nimic. Este vorba despre nouăzeci și opt de salvatori din țara noastră, care au fost premiați astăzi, în cadrul celei de a 5-a ediții a "Galei Bărbăției", eveniment organizat de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Cei mai viteji și curajoși bărbați au fost premiați pentru intervențiile lor și pentru devotamentul în timp. Pompierii și salvatorii au primit diplome de onoare și au fost felicitați de către mai mulți oficiali.

Printre cei premiați se numără și șeful de Post salvatori și pompieri Otaci, cel care a condus operațiunea dificilă de la Otaci,din iunie 2019, atunci când s-a prăbușit un bloc cu nouă nivele, iar zeci de familii au rămas fără un acoperiș deasupra capului. Valeriu Tomai ne-a povestit că a fost una dintre cele mai dificile intervenții la care a participat în toată cariera sa, iar oamenii îi mulțumesc și până în ziua de astăzi pentru implicare.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.