Restricții anti-pandemice drastice în Chișinău și Bălți. Certificatul COVID-19, obligatoriu pentru majoritatea activităților
Embed:
Restricții anti-pandemice drastice în Chișinău și Bălți. Certificatul COVID-19, obligatoriu pentru majoritatea activităților

Autoritățile anunță restricții drastice pentru satele și orașele din țară cu o incidență mare a cazurilor de COVID-19.
Astfel, de la 1 octombrie, în localitățile aflate sub Cod Roșu, printre care și municipiul Chișinău, teatrele, cinematografele și sălile de concert își vor sista activitatea.
Totodată, studenții vor învăța online, pentru a evita aglomerația în transportul public.
Atenție - accesul persoanelor va fi interzis și în zonele de agrement și parcurile de distracții.
Totodată, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că elevii vor merge la ore, în clase, indiferent de numărul de cazuri de COVID-19.
De la 1 octombrie, în localitățile aflate sub cod ROȘU, instituțiile de alimentație publică, își vor putea desfășura activitatea la capacitate maximă doar în spațiile exterioare.

În cele interioare, va putea fi utilizat doar 50 la sută din numărul total de locuri, iar clienții vor avea acces liber doar dacă vor prezenta certificatul COVID-19. La evenimentele private, nunți, cumetrii, botezuri sau zile de naștere, vor putea participa până la 150 de persoane, atât în spații interioare cât și exterioare. Toți vor trebui să prezinte dovada imunizării, un test negativ la COVID-19 sau certificatul că au trecut prin boală în ultimele șase luni, iar administrația localurilor va avea obligativitatea de a asigura clienților un spațiu de deservire de cel puțin doi metri pătrați.

Tot de la 1 octombrie, în localitățile aflate sub cod roșu, vor fi sistate antrenamentele în grup, iar accesul în sălile de sport va fi posibil doar în baza prezentării certificatului COVID-19.

Potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică, certificatul Covid-19 va fi obligatoriu pentru majoritatea activităților.


"Organizatorii de evenimente sau vor putea cere certificatul COVID-19 de la invitații lor și vor putea avea la eveniment mai mulți participanți sau vor merge pe calea accesul eveniment fără certificate, dar desigur cu un număr limitat de personae. Aceeași flexibilitate o avem pentru domeniul HORECA, atât în cod portocaliu, păstrând activitățile dumnealor chiar și în cod roșu, dar cu certificate COVID."

Tot de la 1 octombrie, în localitățile sub cod roșu din cauza numărului mare a cazurilor de COVID-19, vor fi sistate antrenamentele în grup, iar accesul în sălile de sport va fi posibil doar în baza prezentării certificatului COVID-19.

Pentru localitățile aflate sub cod PORTOCALIU restricțiile vor fi mai blânde. Teatrele, cinematografele și sălile de concerte vor activa la capacitatea de 50% doar dacă vizitatorii vor prezenta certificat de vaccinare, test negativ la prezența noului coronavirus, certificat care atestă prezența anticorpilor la COVID-19 sau un certificat care confirmă că au făcut boala în ultimele 6 luni. Evenimentele în aer liber vor putea avea loc doar cu participarea a cel mult o mie de spectatori, iar la intrare se va cere certificatul COVID. În zonele de agrement și parcuri urmează să fie respectată distanța fizică. Nunțile, botezurile și cumetriile vor fi permise doar cu participarea a două sute de persoane în interior, iar în exterior vor avea acces maximum 250 de oameni. Certificatul COVID va fi, de asemenea, obligatoriu. În sălile de fitnes nu vor fi permise activitățile în grup.

În localitățile care vor cădea sub incidența codului GALBEN, unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă, dar cu respectarea măsurilor de protecție în vigoare. Și aici, certificatul COVID-19 va fi obligatoriu pentru participarea la evenimentele private, accesul în sălile de concerte, cluburilor de noapte sau a festivalurilor.

În cazul localităților care vor cădea sub incidența pragului VERDE de alertă, va fi obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile închise, respectarea distanței fizice de cel puțin 1 metru și a normelor igienice.

În prezent, 366 de localități din țară sunt sub incidența codului verde, în 156 este instituit codul galben, în 311 - portocaliu, iar în 178 - codul roșu de alertă.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.