Retrospectiva turneului final EURO 2020: de la Sevilla până la Baku, 11 stadioane, 142 de goluri, 51 de partide
Embed:
Retrospectiva turneului final EURO 2020: de la Sevilla până la Baku, 11 stadioane, 142 de goluri, 51 de partide

Euro 2020 a oferit un spectacol incendiar pe Bătrânul continent și a intrat în istorie drept unul dintre cele mai competitive turnee finale.
Sărbătoarea fotbalului a cuprins toată Europa: de la Sevilla până la Baku, pe 11 stadioane, au fost marcate 142 de goluri în 51 de partide.
Cele mai importante evenimente au fost analizate de Mihai Sîtnic, care ne face o retrospectivă a turneului final EURO 2020.

La EURO 2020, titlul de golgheter a fost cucerit de lusitanul Cristiano Ronaldo. Deși a fost eliminat cu Portugalia încă din optimile de finală, Ronaldo a înscris de 5 ori și a fost de ajuns pentru a lua "gheata de aur". Suprinzător, titlul de cel mai bun fotbalist al campionatului european a fost cucerit de portarul Italiei, Gianluigi Donarumma "Gigio" a devenit primul portar din istorie care își trece în cont această distincție. Campioana europeană în exercițiu a scos în evidență și alți fotbaliști de execepție. Leonardo Spinazzola este considerat vitezomanul EURO 2020, el a atins viteza de 33,8 kilometri pe oră în timpul unui meci, iar Jorginho a alergat cel mai mult la campionatul european. Brazilianul naturalizat a alergat 86,6 kilometri în cele șase meciuri jucate. Apropo, Jorginho a devenit al 10-lea fotbalist din istorie, care își trece în cont în același an atât Liga Campionilor cât și titlul de campion european. Presa din Italia deja îl vede pe Jorginho și cu Balonul de Aur în acest an. Tot la Squadra Azzura, Marco Verratti care are o înălțime de doar 1 metru și 65 de centimetri a reușit cele mai multe deposedări, 30 la număr de două ori decât Manuel Locatelli, care e pe locul doi în acest top. În 51 de meciuri la EURO 2020 au fost marcate 142 de goluri ceea ce este un record pentru turneele finale de pe Bătrânul Continent. Naționalele Italiei și Spaniei au marcat cele mai multe goluri, câte 13 la număr, iar Danemarca e pe trei în clasament cu 12 goluri. Un lucru bizar la acest campionat european este numărul mare de autogoluri, tocmai 11 la număr și asta în condițiile în care golgheterul all-time al unui singur turneu e Michel Platini cu 9 goluri marcate la EURO 1984. În continuare, vă propun să savurăm cele mai frumoase execuții de la EURO 2020. STOP

Nu trebuie să neglijăm faptul că EURO 2020 s-ar fi putut transforma într-o dramă chiar din primele zile. În meciul Finlanda - Danemarca, Christian Eriksen a suferit un atac de cord și a fost aproape de o tragedie, dar grație lui Simon Kjaer care a acordat primul ajutor și a medicilor care au intervenit prompt, Christian Eriksen a fost salvat. Imediat, danezul a primit mai multe mesaje de încurajare de pe tot globul, iar unii fotbaliști i-au dedicat golurile marcate. Câteva evenimente bizare au avut loc și la conferințele de presă de la EURO. De exemplu, Cristiano Ronaldo a dat la o parte sticlele de Cola din fața lui și a spus "Apă, nu Coca-Cola." Gestul lui a dat startul unui trend. Francezul Paul Pogba a dat la o parte o sticlă de bere, pentru că este musulman, în schimb, deja fostul antrenor al Rusiei, Stanislav Cercesov ajuns în sala de conferință a dat imediat peste cap o sticlă de Coca Cola. Cam asta a fost povestea EURO 2020, una care v-a fost redată de PRIME atât cu meciurile incendiare de pe Bătrânul Continent, cât și prin orășelul fotbalistic, care a reunit în scuarul TNOB, mii de moldoveni și turiști de diferite vârste, oficiali, politicieni și amatori înflăcărați ai fotbalului spectacol, alături de care ne-am bucurat împreună de fotbal.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.