România își dorește sporirea prezenței militare aliate în țară, pe fondul acțiunilor agresive ale Rusiei
Embed:
România își dorește sporirea prezenței militare aliate în țară, pe fondul acțiunilor agresive ale Rusiei

România își dorește sporirea prezenței militare aliate în țară, pe fondul acțiunilor agresive ale Rusiei.
Este anunțul liderului de la Cotroceni, Klaus Iohannis, care a prezidat summitul B9, la care au participat în regim online, inclusiv președintele Statelor Unite, John Biden, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Am pledat, inclusiv în discuția cu președintele Biden, pentru o creștere a prezenței militare aliate, inclusiv a Statelor Unite, în România și pe Flancul Estic."


În acest context, Klaus Iohannis și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acțiunile Rusiei în Ucraina. Mai exact, Moscova a dislocat în Ucraina mii de soldați și mașini militare. Nici Kremlinul, nici Ministerul rus de Externe nu au venit, deocamdată, cu o reacție la declarațiile șefului statului român.
Coincidență sau nu, astăzi Rusia a anunțat că expulzează un diplomat român, ca urmare a deciziei Bucureștiului, din 26 aprilie, de a declara un angajat al Ambasadei Rusiei persona non grata. Ministerul de Externe al României a susținut atunci că activitățile și acțiunile diplomatului rus "contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961".
Formatul B9 este o inițiativă lansată de președintele României, Klaus Iohannis, și de omologul său polonez, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria. Luni, în timp ce se desfășura summitul, în România a început cel mai mare exercițiu NATO din ultimii 25 de ani la care iau parte 15 mii de militari din 17 țări și zeci de aeronave.


Marți, pe poligonul Smârdan din Galați a ajuns președintele român, Klaus Iohannis, și omologul său polonez, Andrzej Duda, aflat într-o vizită oficială în țara vecină. Cei doi au urmărit manevrele, care au drept scop îmbunătățirea capacităților de a planifica și desfășura operațiuni defensive într-un mediu de luptă multinațional. Șeful statului român a subliniat faptul că astfel de inițiative militare sunt foarte importante.


"Când vorbim despre misiuni de luptă, trebuie să fiu foarte clar aici: noi ne pregătim pentru misiuni de luptă de apărare! Este, pentru noi, pe Flancul Estic al NATO, extrem de important să avem forțe bine antrenate, bine pregătite pentru apărare."


Militarii se vor afla în România toată luna mai, iar antrenamentele se vor desfășura atât pe apă, cât și pe uscat.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.