"Salarii, salarii! Dați-ne salariile! Feroviarii, neplătiți de câteva luni, au protestat în fața Parlamentului
Embed:
"Salarii, salarii! Dați-ne salariile! Feroviarii, neplătiți de câteva luni, au protestat în fața Parlamentului

Zeci de angajații ai Căilor Ferate din Moldova au venit astăzi la Chișinău din întreaga țară pentru a-și cere salariile de la conducerea statului. Disperați, feroviarii care nu și-au primit lefurile de 4 luni, spun că nu mai au încredere în conducerea întreprinderii și cer implicarea Guvernului, Parlamentului și Președenției. Reprezentanții Întreprinderii "Calea Ferată din Moldova" nu au venit deocamdată cu o reacție oficială.

" Salarii, salarii! Dați-ne salariile! "

În jur de 50 de feroviari au protestat în fața sediului central al CFM, la Guvern, Parlament și Președinție. Maxim Master din orașul Ocnița lucrează de 10 ani, împreună cu soția, la Calea Ferată, iar de patru luni, familia nu are nicio sursă de venit.

"Suntem disperați. E strigător la cer. Am doi copii. Unul este școlar, altul merge la grădiniță, are 3 ani. Trebuie să hrănim copiii, să achităm utilitățile. Nu avem bani. Ne descurcăm cu greu. Suntem plini de datorii."

Și alți protestatari spun că le-a ajuns cuțitul la os.

"Am lucrat 40 de ani la Calea Ferată, soția mea la fel, 80 de ani din viață au fost dedicați acestei instituții. Am ajuns astăzi nimeni să nu ne vadă, nimeni să nu ne audă și nici nu vor."

Deputații Alexandru Slusari și Oleg Lipskii i-au invitat pe feroviari la discuții în Parlament. Protestarii au luat cu ei și o listă de revendicări.

"Nu avem Guvern. Nu avem Guvern, trebuie să avem Guvern, dar cu oamenii trebuie să discutăm care ar fi soluțiile la ziua de azi, ca să zicem, să nu moară calea ferată."

Angajații Întreprinderii "Calea Ferată" au cerut, în mod prioritar, să le fie achitate lefurile cât mai curând, dar și demisia șefului interimar al CFM, Adrian Onceanu. Aceștia au solicitat de asemenea să le fie compensate pierderile pe care le-au suportat în ultimii 6 ani, în perioada când salariile le-au fost achitate cu întârziere. Deputații i-au anunțat că situația va fi mai clară după ședința de săptămâna viitoare a Comisiei parlamentare de resort, când va fi audiată conducerea „Căilor Ferate din Moldova”. Discuția de la Parlament i-a dezamăgit pe feroviari.

"Ei parcă ne-au auzit, dar nu până la capăt. Până nu vom avea un Guvern, dar nu se știe când el va fi creat, problema nu va fi rezolvată. Concluzia mea este că Întreprinderea "Calea Ferată "nu mai poate fi salvată."

Angajații CFM au expediat o scrisoare cu revendecările lor și președintelui Maia Sandu. Petiția a fost preluată de csecretarul general al Președenției, Andrei Spânu.

"Vom analiza aceste demersuri. La următoarea ședință a Consiliului Suprem de securitate subiectul va fi discutat."

"Încă din luna mai, am umblat, și le-am spus. Făceți ceva. Vă rog frumos, implicați-vă stimați conducători ai statului. Nu am fost auzit din păcate.
-Domnule Zaporojan, la ziua de astăzi, ce restanțe salariale are CFM față de angajați?
- Față de angajați undeva 100 de milioane, îs peste 100 de milioane de lei."

Concomitent cu protestul de la Chișinău, sute de feroviari au ieșit în stradă în diferite orașe ale țării. Acțiuni similare au fost organizate la Ocnița, Ungheni, Basarabeasca, Bălți, Giurgiulești și Bender. L-am sunat pe directorul general interimar al CFM, Adrian Onceanu să comenteze situația, dar nu ne-a răspuns la telefon. Am expediat o solicitare oficială și pe adresa Guvernului pentru o reacție, însă nu am primit deocamdată niciun răspuns.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.