Salvați râul Nistru! Activiștii protestează față de construcția hidrocentralelor
Embed:
Salvați râul Nistru! Activiștii protestează față de construcția hidrocentralelor

"Salvați râul Nistru!" Asta au scandat zeci de persoane în fața sediilor Delegației Uniunii Europene și Ambasadei Ucrainei de la Chișinău. Oamenii au protestat față de decizia autorităților de la Kiev de a construi șase hidrocentrale pe râul Nistru. Manifestări similare au avut loc simultan în mai multe orașe din Moldova. Controversatul proiect energetic inițiat de Kiev este contestat și în Ucraina. Acțiuni de protest s-au desfășurat azi la Cernăuți, Ternopol, Vinița și Odesa.  

Protestatarii au încercat să atragă atenția reprezentanților Uniunii Europene că decizia Ucrainei de a construi hidrocentrale pe Nistru va afecta ecosistemului râului și ar putea provoca o catastrofă ecologică.

"Construcția celor șase hidrocentrale în cursul superior al Nistrului va distruge râul. Acest lucru ne va distruge viața", a spus profesoara Natalia Viținscaea.

Cu aceleași argumente s-a protestat și lângă Ambasada Ucrainei în Moldova.

Manifestanții cred că proiectul energetic al Ucrainei va afecta accesul moldovenilor la apă potabilă.

Manifestații similare au fost organizate astăzi la Bălți, Soroca, Tiraspol și Bender, localități care se aprovizionează cu apă din Nistru.  

Anul trecut, Guvernul de la Kiev a adoptat un program național de dezvoltare privind hidrocentralele, care acum se află la etapa studiului de fezabilitate.

Acest subiect sensibil se află pe agenda discuțiilor dintre Guvernele de la Chișinău și Kiev, fiind abordat, acum o lună, de către premierul Pavel Filip în cadrul vizitei de lucru în Ucraina.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.